Potrivit calculelor oamenilor de stiinta, oceanele lumii absorb circa sase milioane de tone de carbon pe zi. Din cauza puternicelor emisii de carbon, apele Oceanului Arctic se transforma in acid, cu o viteza fara precedent.
In urma cercetarilor intreprinse in arhipelagul Svalbard – care apartine de Norvegia -, savantii au oferit lumii o veste mai mult decat ingrijoratoare: o mare parte din apele din zona Polului Nord vor capata proprietati corozive in mai putin de zece ani. Apa va incepe sa dizolve carapacele crustaceelor, distrugand irevocabil lantul trofic. Pana la sfarsitul acestui secol, apele Oceanului Arctic vor fi in totalitate acide si corosiv. "Aceasta este o perspectiva terifianta", a declarat Jean-Pierre Gattuso, conducatorul experimentului si profesor la Centrul National al Cercetarilor Stiintifice din Franta, in cadrul unei conferinte internationale a oceanografilor, tinuta la Barcelona.
Carapacele ce protejeaza corpurile molustelor si ale celorlalte creaturi de acest gen vor fi practic dizolvate. Profesorul a declarat ca problema acidifierii oceanelor era mult mai grava la mari latitudini – in zona arctica si in jurul Antarcticii – decat la Ecuator.
"Apa rece poate dizolva cantitati mai mari de dioxid de carbon decat cea calda", a detaliat acesta. Aproximativ un sfert din dioxidul de carbon emis in atmosfera este absorbit de apele oceanelor, se transforma in acid carbonic, cauzand acidifierea apelor. "Stiam de existenta acestei probleme, dar nu credeam ca e atat de severa". Potrivit studiilor echipei lui Gatusso, 10% din Oceanul Arctic va fi coroziv pana in 2018, 50% pana in 2050 si 100% pana in 2100.