Ziua: Dezastru ecologic

Potrivit calculelor oameni­lor de stiinta, oceanele lumii absorb circa sase milioane de tone de carbon pe zi. Din cauza puternicelor emisii de carbon, apele Oceanului Arctic se transforma in acid, cu o viteza fara precedent.

In urma cercetarilor intre­prinse in arhipelagul Svalbard – care apartine de Norvegia -, savantii au oferit lumii o veste mai mult decat ingrijoratoare: o mare parte din apele din zona Polului Nord vor capata proprietati corozive in mai putin de zece ani. Apa va incepe sa dizolve cara­pacele crustaceelor, distru­gand irevocabil lantul trofic. Pana la sfarsitul acestui secol, apele Oceanului Arctic vor fi in totalitate acide si corosiv. "Aceasta este o perspectiva terifianta", a declarat Jean-Pierre Gattuso, conducatorul experimen­tului si profesor la Centrul National al Cercetarilor Stiintifice din Franta, in cadrul unei con­ferinte internationale a oceano­grafilor, tinuta la Barce­lona.

Cara­pacele ce protejeaza corpurile molustelor si ale celor­lalte creaturi de acest gen vor fi practic dizolvate. Profesorul a declarat ca problema acidifierii oceanelor era mult mai grava la mari latitudini – in zona arctica si in jurul Antarcticii – decat la Ecuator.

"Apa rece poate dizolva cantitati mai mari de dioxid de carbon decat cea calda", a detaliat acesta. Apro­ximativ un sfert din dioxidul de carbon emis in atmosfera este absorbit de apele oceanelor, se transforma in acid carbonic, cauzand acidifi­erea apelor. "Stiam de existenta acestei probleme, dar nu credeam ca e atat de severa". Potrivit studiilor echipei lui Gatusso, 10% din Oceanul Arctic va fi coroziv pana in 2018, 50% pana in 2050 si 100% pana in 2100.

spot_img

Ultimele știri