Ziua de Cluj: Padure de un milion de euro langa Nokia

Degradarea unor terenuri din vecinatatea parcului industrial din Jucu nu permite demararea de investitii similare. Singura solutie de valorificare a terenurilor ramane impadurirea lor.

La mai putin de doi kilometri de fabrica Nokia, dealul de langa satul Rascruci (comuna Bontida) va fi impadurit pe o suprafata de 95 de hectare. Primarul comunei, Vasile Baciu, a afirmat ca a analizat toate posibilitatile si ca aceasta a fost singura utilitate pe care o putea da terenului. Desi nu ii pare rau ca ramane fara capital imobiliar, primarul este necajit ca peste cinci ani padurea nu va mai apartine administratiei locale, urmand sa fie preluata de un ocol silvic.

in timp ce majoritatea primariilor clujene fac eforturi sa atraga investitori pentru comunitatile lor, scotand “la bataie” terenurile de care dispun, exista si cazuri mai speciale, in care se opteaza pentru solutii complet diferite.

Un astfel de exemplu este cel al comunei Bontida. Primarul Vasile Baciu a calculat cat l-ar fi costat viabilizarea unui teren de circa 45 de hectare situat la o distanta de numai 1,6 kilometri de parcul industrial Tetarom III din Jucu, ocupat de compania finlandeza Nokia, si a decis ca ar fi mult mai avantajos pentru comunitatea pe care o reprezinta ca terenul sa fie impadurit. Exista si un program national in sensul acesta, finantat de catre Ministerul Mediului, prin intermediul Administratiei Fondului pentru Mediu.

“Din terenul pe care vrem sa-l impadurim, 95 de hectare in total, o suprafata de 45 de hectare se situeaza chiar in vecinatatea fabricii Nokia, la o distanta de numai 1,5 – 2 km, pe platforma dinspre localitatea Rascruci. M-am gandit initial ca am fi putut atrage investitori aici, insa chiar nu se poate avand in vedere starea de degradare a terenului.

Din calculele pe care le-am facut, o viabilizare ne-ar fi costat mult mai mult decat valoarea intregului buget al comunei, asa incat am respins o astfel de varianta”, a explicat primarul din Bontida, Vasile Baciu.

in schimb, impadurirea nu va scoate nici un ban din bugetul comunei. “Finantarea va fi asigurata de Ministerul Mediului, iar comunitatea va castiga o pasune pe care altfel mi-ar fi greu sa o asigur, plus o gura proaspata de aer. Spun asta tinand seama si de prevederile legislatiei europene, care ne obliga ca din 2010 sa ajungem sa asiguram minim 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor”, a mentionat primarul.

Proiectul de impadurire va fi derulat in parteneriat cu administratia judeteana care, in conformitate cu Ghidul de finantare aprobat prin Ordinul Ministerului Mediului, va avea rol de coordonare unitara a fondurilor de impadurire obtinute pentru comuna Bontida. Valoarea proiectului se ridica la 4.934.812 de lei (circa 1,1 milioane de euro – n.red.), iar din primavara urmeaza sa fie plantati puietii pe cele doua suprafete de teren – prima, de 45 de hectare, este situata pe teritoriul localitatii Rascruci; cea de-a doua, de 50 de hectare, se afla pe teritoriul localitatii Bontida.

Primarul Vasile Baciu a mai declarat ca are deja in administrare, impreuna cu Primaria Jucu, o liziera de salcam. Tot prin intermediul programului derulat de Administratia Fondului pentru Mediu, salcamii au fost plantati anul trecut. “25 de hectare de liziera sunt pe teritoriul comunei Bontida, iar alte 22, pe teritoriul comunei Jucu. impreuna, ne ocupam de intretinerea lizierei, de ingrijirea salcamilor.

Din pacate, insa, legislatia nu ne avantajeaza cu aceste proiecte de impadurire. Pentru ca primariile pun la dispozitie terenurile, se ocupa de ingrijire si de supraveghere, apoi, peste cinci ani ele trec in administrarea unui ocol silvic si nu mai avem nici un beneficiu. Asta nu mi se pare corect si sper ca legea se va schimba”, a comentat primarul din Bontida.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri