Reprezentantii majoritatii comunelor din judet s-au intalnit ieri, la Palatul administrativ, cu prefectul Florin Stamatian, pentru o dare de seama asupra situatiei inchiderii gropilor de gunoi din judet.
Una din situatiile cele mai interesante este cea din Tritenii de Jos, unde transportul deseurilor este efectuat de o persoana fizica autorizata (PFA).
Dupa ce ultima rampa de gunoi s-a inchis, in iulie, gunoaiele sunt duse la rampa din Campia Turzii, in bena unui camion, in baza unui contract incheiat intre municipalitate si PFA, Maria Suciu, inca din 2005. Pentru transportul gunoaielor cu camionul la Campia Turzii, locuitorii din Tritenii de jos platesc 3 lei/luna de gospodarie.
Un numar de sapte gropi de gunoi erau functionale inca in Cluj, miercuri, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Cluj, desi termenul legal pentru inchiderea tuturor rampelor de gunoi din mediul rural a expirat in 16 iulie.Cinci dintre cele sapte gropi sunt, de fapt, depozite de rumegus, care au fost raportate ca rampe de deseuri, iar celelalte doua gropi sunt functionale in comunele Viisoara, respectiv Calarasi.
In aceste comune a fost oprita depozitarea ilegala a gunoaielor, dar primariile nu au suficienti bani pentru a tranporta gunoaiele intr-o rampa autorizata, potrivit APM. Majoritatea comunelor care au rezolvat problema rampelor de gunoi au incheiat contracte cu societatile Brantner-Veres, AVE Salaj, YZY Trans Dej, Napoget sau Valmax.