Municipalitatea este, in mod oficial, proprietara a celor 202 hectare de padure pe care intentioneaza sa le transforme in parcuri tematice prin accesarea unor fonduri din Programul national de imbunatatire a calitatii mediului.
Edilul Sorin Apostu a recunoscut insa ca anul acesta nu exista fonduri nominalizate pentru acest program. Nici Primaria nu sta mai bine la acest capitol.
Primul pas in amenajarea padurilor in parcuri tematice este imprejmuirea celor 202 hectare si demararea studiilor de fezabilitate pentru evaluarea investitiilor necesare amenajarii efective. Nici pentru aceasta etapa nu sunt bani. “Unul dintre parcuri vrem sa-l facem in asociere cu cineva. Nu putem dezvalui acum date. in ceea ce priveste demararea studiilor de fezabilitate, n-as putea exact sa confirm cand le vom scoate la licitatie. Peste doua saptamani o sa putem sa oferim mai multe detalii. Anul acesta nu sunt bani prevazuti in buget de Ministerul Mediului pentru acordarea de finantari”, a declarat Apostu.
Acesta a anuntat inca din primavara ca orasul va avea paduri transformate in parcuri, prin accesarea de fonduri din Programul national de imbunatatire a calitatii mediului, prin realizarea de spatii verzi in localitati. Suma maxima care se poate solicita de catre orasele cu peste 100.000 de locuitori este de doua milioane de lei pentru infiintarea de parcuri noi, de un milion de lei pentru reabilitarea si extinderea de parcuri existente si de 700.000 de lei pentru reabilitarea de parcuri existente.
Municipalitatea este proprietara pe 202 hectare de padure, pentru care a primit titlurile de proprietate in luna iulie. Primaria a revendicat terenurile inca din 2005 pe legea 247/2005, pe baza unei carti funciare din 1938. La mijlocul lunii iulie s-au obtinut doua titluri de proprietate pentru patru parcele de teren cu vegetatie forestiera, cu o suprafata totala de 161 ha si 7.000 de mp: in zona Faget – 47,21 ha, in zona Hoia – 18,9 ha, in zona Lomb – 35,8 ha si 59,79 de ha, plus un alt titlu separat pentru 40 de ha si 3.000 de mp, tot in zona Lomb (padurea orasului – n.red.).
Intentia Primariei este de a nu distruge in nici un fel vegetatia, ci doar de a amenaja carari, alei sau poteci in functie de realitatea de pe teren, fara a taia vreun arbore. Suprafata parcului va fi marcata, iar intrarile si iesirile, controlate. Apostu a explicat ca Primaria vrea sa amenajeze padurea obtinuta in Faget (foto) dupa model american: “loc de picnic”, dotat cu gratare, unde clujenii pot merge la iarba verde.