Ziua: Cazul Rosia Montana se transeaza in CSAT fara UDMR

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca, dupa finalizarea expertizei in cazul Rosia Montana, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) va fi cel care va decide ce se va intampla cu proiectul minier. "Astept rezultatele expertizei si, in orice caz, nu voi fi eu cel care ia decizia. Subiectul va fi in CSAT, cu expertiza pe masa", a spus Basescu, marti seara, intr-o emisiune la OTV. Intrebat daca "in CSAT se va hotari" in legatura cu proiectul Rosia Montana, seful statului a raspuns: "Da". Udemeristii, partenerii de guvernare ai PDL, nu vad cu ochi buni demararea proiectului din Apuseni, insa vocea lor nu va mai conta, pentru ca din CSAT nu face parte niciun membru al Uniunii, nici macar vicepremierul Marko Bela.

Ministrul PDL Adriean Videanu anuntase ca demararea proiectului Rosia Montana va fi inclusa in programul de guvernare chiar inainte de instalarea Cabinetului. La audieri, in Parlament, Videanu a pledat din nou, aratand ca amanarea beneficiului statului roman de pe urma acestui proiect este "nejustificata". El a insistat ca, din momentul obtinerii avizului de mediu, se vor cheltui, in medie, cam un milion dolari pe zi pentru locuri de munca, iar "asta inseamna taxe si impozite platite la bugetul de stat". Udemeristii, care detin doua ministere importante in procesul de avizare a proiectului, Mediul si Cultura, vad cealalta fata a medaliei si avertizeaza asupra gravelor probleme de mediu care ar putea sa apara de pe urma folosirii cianurilor in Apuseni. Kelemen Hunor precizase ferm in campania electorala ca este impotriva planului de exploatare, iar colegul sau, Laszlo Borbely, a afirmat, la audierile din comisiile de specialitate, ca investitia de la Rosia Montana nu va primi unda verde, in cazul incalcarii legislatiei europene. "Se va concretiza numai daca proiectul corespunde suta la suta cu normele europene. Din punctul meu de vedere, la ora actuala nu sunt respectate prevederile legale", a spus Borbely, conform Agerpres. Dincolo de opozitia udemeristilor, Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 prevede ca directie de actiune in domeniu realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale nonenergetice si reevaluarea proiectului Rosia Montana.

In emisiunea mentionata, presedintele Basescu a oferit detalii despre rolul sau in con­struirea echipei guvernamentale, afirmand ca a intervenit numai pentru doua nominalizari: "Eu am insistat pentru ministrul de Externe (…) a fost o optiune pe care i-am propus-o primului-ministru. Am insistat pentru ministrul de Finante. I-am propus primului ministru, domnia sa a decis". Despre Sebastian Vla­descu, Basescu a spus ca il con­sidera "un om de fair-play" datorita pozitiei corecte pe care a avut-o in timpul guvernarii Tariceanu, cand, spre deosebire de alti liberali, s-a pronuntat in CSAT impotriva retragerii trupelor din Irak.

Multumiri Parlamentului

In alta ordine de idei, seful statului a multumit parlamentarilor pentru decizia de a-si intrerupe vacanta pentru a dezbate si adopta in sesiune extraordinara proiectele de buget pe anul 2010, astfel incat banii de la FMI si UE sa fie incasati in februarie. Referindu-se la viitorul sau politic, Basescu a promis ca la finalul acestui mandat va pune punct carierei in domeniu: "Eu nu mai candidez. Dupa ce termin cu functia de presedinte, am terminat-o cu politica".

Coruptia in gluma

Bine dispus de dialogul neconventional cu realizatorul emisiunii – care l-a intrebat, intre altele, daca si-a inselat vreodata nevasta si ce facea pe mare si prin porturile lumii – presedintele a spus si un banc. Iata-l: Se duc Obama, Medvedev si Basescu la Dumnezeu. Obama: "Doamne, cand iese America din criza?" Dumnezeu ii raspunde: "Nu in madatul tau". Medvedev: "Cand ajunge Federatia sa fie iar putere globala?"
Dumnezeu: "Nu in mandatul tau". Basescu: "Doamne, cand reusesc sa scap tara de corup­tie?" Dumnezeu: "Basescule, nu in mandatul meu!".

spot_img

Ultimele știri