Ziarul de Bacau: Retehnologizarea sistemului de termoficare bacauan se face cu bani europeni

Municipiul Bacau a fost selectat in primele trei municipii din tara pentru implementarea unui amplu proiect finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Sectorial, pe componenta de Mediu. Investitia va consta in retehnologizarea sistemului de termoficare din oras, a CET-ului, iar lucrarile se vor derula pina in 2013.

Consilierii locali bacauani s-au intrunit ieri in sedinta extraordinara pentru a vota doua hotariri pentru proiectul “Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacau in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana”.

Prima hotarire a vizat aprobarea realizarii masurilor investitionale incluse in master-planul proiectului, ce nu sint finantate de europeni, astfel incit proiectul sa poata fi dus la Comisia Europeana cit mai repede. Al doilea proiect de hotarire a Consililului Local a vizat aprobarea contributiei de confinantare de la bugetul local pentru proiect, contributie care se ridica la 12 milioane de euro.

Pentru ca proiectul sa fie aprobat de Comisia Europeana, municipiul Bacau trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: suportul autoritatii locale in implementarea si cofinantarea proiectului, adica al Primariei Bacau, existenta unui mecanism institutional si operational clar care vizeaza proprietatea infrastructurii, gestionarea serviciului de termoficare urban, contractul dintre CET si autoritatea locala, respectarea legislatiei cu privire la organizarea achizitiilor publice si capacitatea de implementare a proiectului.

Strategia de alimentare cu energie termica in municipiul Bacau a fost aprobata inca din 2006 si este valabila pina in 2020. La realizarea master-planului proiectului au participat experti bacauani, precum si din Danemarca, de la o puternica firma de consultanta in a cest domeniu, “Ramboll”.

O investitie de peste 63 milioane de euro

Investitia ce se va face la CET SA este una de amploare, cu o valoare foarte mare. Numai europenii pun la bataie pentru acest proiect o finantare de peste 54 milioane de euro, in timp ce bugetul local trebuie sa participe si el cu 12 milioane de euro. La finalul investitiei se vor reabilita retelele primare si secundare de furnizare a agentului termic, se va construi un al doilea grup de cogenerare si va inchide depozitul de zgura.

spot_img

Ultimele știri