Zece inventii eco

Dorinta de a crea ceva inedit si, in acelasi timp, prietenos cu mediul pune la incercare creativitatea inventatorilor, care se intrec in a gasi cele mai bune gadgeturi verzi sau de a imbunatati aparatura existenta astfel incat sa aiba un impact mai mic asupra mediului. Fie ca au fost produse de companii renumite sau de cercetatori independenti, fie ca spala rufe fara apa sau gatesc cu energie solara, inventiile eco isi propun sa ne revolutioneze viata si sa ne ajute sa traim mai „verde”.

Ceasul cu apa
Ceasul cu apa este o inventie prietenoasa cu mediul, fabricata sub brandul Bedol, care nu foloseste chimicale sau electricitate, deci nu polueaza deloc. Pentru a functiona, are nevoie doar sa fie umplut cu apa de la robinet si cu un strop de zeama de lamaie. Acest mix inedit ii ofera energie suficienta pentru a functiona fara cusur intre sase si opt saptamani. Ceasul costa 16 dolari si este disponibil intr-o varietate mare de culori.

Dusul inteligent
Compania Evolve a creat o tehnologie numita ShowerStart care, dupa ce dusul este pornit, reduce presiunea apei pana se incalzeste suficient pentru baie. Astfel este economisita toata apa care curge pana cand temperatura devine potrivita. Un alt beneficiu este faptul ca dusul inteligent anunta exact momentul in care se poate intra in baie fara riscul de a sta sub un jet de apa rece. Toate modelele de dus Evolve reduc debitul de apa cu pana la 36% fata de un dus obisnuit, dar tehnologia este gandita in asa fel incat acest lucru sa nu afecteze confortul utilizatorilor.

Becul ESL
Becul ESL (Electron Stimulated Luminescence) nu este nici incandescent, nici fluorescent, nici LED, ci o inventie cu totul noua, care foloseste accelerarea electronilor pentru a stimula fosforul sa produca lumina. Spre deosebire de becurile fluorescente, nu contin mercur. Tehnologia folosita ofera aceeasi calitate a luminii precum cea a unui bec incandescent, insa consuma mai putina energie. Becul a fost inventat de Vu1 (view one) si este disponibil in aceleasi forme precum becurile incandescente.

Cutia Kyoto
Cutia Kyoto este numele dat unei inventii care a castigat un premiu de 75.000 de dolari pus la bataie de „Financial Times” si HP Climate Change Challenge. Practic, inventia consta intr-o cutie de carton de cinci dolari, acoperita cu folie argintie, care produce suficienta energie pentru gatit sau fiert apa. Inventia ii apartine norvegianului John Bohmer si ar putea fi o solutie pentru cele doua miliarde de oameni care inca mai folosesc lemn de foc drept combustibil. Cutia a inceput deja sa fie produsa la scara comerciala intr-o fabrica din Nairobi, care are capacitatea de a scoate pe piata 2,5 milioane de astfel de cutii lunar.

Reader e-book solar
Recent, LG a publicat informatii despre un prototip al unui e-book reader cu un display de 15 centimetri si un panou solar de zece centimetri. Celulele solare masoara doar 0,7 milimetri grosime si cantaresc 20 de grame. Acestea au un substrat din sticla sau plastic, spre deosebire de celulele cristaline pe baza de silicon.

Deocamdata, eficienta de conversie a celulelor este de 9,6%, insa producatorul intentioneaza sa o creasca la 14% pana la fabricarea e-book readerului pe scara larga. Expunerea acestui gadget la soare timp de patru-cinci minute poate prelungi durata bateriei cu pana la o zi, fara sa fie incarcat.

Masina de spalat fara apa
Cum ar fi sa-ti poti spala rufele la masina doar cu o cana de apa si cu un consum foarte mic de energie? Raspunsul vine de la britanicii de la Xeros, care au inventat o masina de spalat eco. Inventia lor foloseste mii de bilute minuscule de nylon, un produs care are proprietatea de a atrage si retine murdaria si petele.
Bilutele sunt introduse in masina de spalat alaturi de putin detergent si putina apa. Pe masura ce masina se invarteste, apa uda rufele, detergentul curata murdaria, iar nylonul o absoarbe. Inventia britanicilor are o amprenta de carbon cu 40% mai mica decat cele mai eficiente modele de masini conventionale.

Scooterul verde
Movito este un scooter electric verde care merge pe baza unui motor electric cu emisii reduse si se poate transforma intr-un vehicul electric cu doua locuri. Scooterul are un design aerodinamic si o greutate redusa datorita faptului ca motorul se afla in roata din spate. Sistemul de propulsie este construit ca o unitate de sine statatoare, ceea ce permite indepartarea celor doua baze si alinierea lor, astfel incat sa formeze o masina electrica cu doua locuri. Iventia a primit cele mai bune aprecieri in cadrul concursului de design Create the Future al NASA.

Vegawattul, energie din ulei
Uleiul vegetal folosit poate deveni cu usurinta o sursa de energie, cu ajutorul tehnologiei Vegawatt. Acest sistem se adreseaza in primul rand restaurantelor, unde sunt consumate cantitati mari de ulei si deja numeroase localuri din Statele Unite folosesc tehnologia Vegawatt pentru a economisi energie. Folosirea uleiului uzat pentru a obtine energie reduce facturile la energie si incalzire ale restaurantelor cu aproximativ 800 de dolari lunar. Uleiul folosit poate furniza intre 10% si 25% din energia consumata de un restaurant.

Butonul eco
Butonul eco este o inventie pe cat de mica pe atat de utila. Cu un diametru de doar cinci centimetri, butonul are rolul de a-i aminti utilizatorului unui calculator sa-l apese de fiecare data cand ia o pauza. Odata apasat, calculatorul intra in modul standby si isi reduce astfel consumul de energie. Un alt avantaj al butonul eco este ca ii ajuta pe utilizatori sa economiseasca cele cateva minute pe care le-ar pierde cu stingerea si reaprinderea calculatorului. Mai mult, in momentul in care calculatorul intra in modul eco, butonul contabilizeaza nivelul de energie si emisii economisite.

Eco font
Danezii de la Spanq au gasit o modalitate originala de a proteja mediul, cu ajutorul unui font care reduce consumul de cerneala al imprimantelor. Fontul danez ecologic, denumit sugestiv EcoFont, are ceva in comun cu branza daneza, mai exact gaurelele. Datorita lor, fontul este in acelasi timp usor lizibil si economic. Cea mai mare economie de cerneala este realizata cand este folosita dimensiunea 9 sau 10 a fontului, iar inventia este compatibila cu Windows Vista, Windows XP , Max OS X si Linux. Fontul eco este bazat pe „Verdana sans serif”, este destinat in special ciornelor si poate fi descarcat gratuit de pe site-ul www.ecofont.eu.

Text: Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri