Campania globala Earth Hour si-a atins obiectivul la noi in tara, spun membrii asociatiei World Wildlife Fund (WWF), organizatorii evenimentului. Scopul campaniei a fost unul simbolic, de a incuraja oamenii sa nu faca risipa de energie electrica, nu acela de a economisi energie intr-o ora, au explicat cei de la WWF.
“Stingerea luminilor de Earth Hour nu duce la economisirea unor cantitati semnificative de energie, nu acesta este obiectivul principal al campaniei, ci transmiterea unui mesaj puternic si pozitiv privind responsabilitatea noastra, mesaj capturat in imagini din toata lumea, inclusiv din Romania„, a declarat Andreas Beckmann, directorul regional WWF Programul Dunare-Carpati.
Faptul ca cifrele comunicate de Dispeceratul Energetic National indica o crestere a consumului in intervalul 20:00-21:00 are, cu siguranta, explicatii de ordin tehnic si nu trebuie sa minimizeze implicarea romanilor in aceasta campanie, cu atat mai mult cu cat intervalul in care s-a sarbatorit Ora Pamantului este 20:30-21:30, se arata intr-un comunicat WWF.
Romania s-a angajat mai mult decat oricand in campania globala, dovada fiind zecile de evenimente organizate in tara, numarul impresionant de cladiri care au stins luminile si miile de sustinatori de pe platformele sociale.
”Obiectivul campaniei Earth Hour a fost comunicarea catre un public cat mai larg si mai divers a mesajului legat de impactul pe care viata noastra de fiecare zi il are asupra planetei si asupra resurselor sale. Miile de mesaje primite pe site-ul www.earth-hour.ro si prin retelele sociale, participarea a 37 de orase din tara si a zeci de companii, acoperirea media a evenimentelor de sambata 27 martie, toate acestea ne arata ca ora simbolica de intuneric – Ora Pamantului- a reprezentat o provocare si o sursa de inspiratie pentru romanii care au fost pregatiti sa reflecteze la gesturile mici pe care le pot face zilnic pentru a contribui la salvarea planetei”, a declarat Luminita Tanasie, director de program WWF Romania.
“Le multumim tuturor celor care au participat si care s-au alaturat campaniei. Oamenii au nevoie de inspiratie, au nevoie de o motivatie interna pentru a isi schimba viata. De aceea organizam Earth Hour si vom continua sa o facem, pentru a-i sprijini pe cat mai multi dintre ei sa fie pregatiti pentru asta”, a continuat aceasta.
Pe 27 martie, Romania s-a aflat pe harta tarilor care au participat la cea mai mare campanie de mediu din istorie, Earth Hour. 37 de orase au participat in mod oficial la campania globala, contribuind la succesul campaniei internationale. In toate colturile tarii, zeci de evenimente au reunit mii de oameni care au inteles mesajul campaniei si au dorit sa se alature sutelor de milioane de oameni din toata lumea care au sprijinit campania initiata de WWF.
”Participarea la Earth Hour anul acesta este una fara precedent. Faptul ca Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari cladiri din lume, s-a cufundat in intuneric timp de o ora alaturi de Turnul Eiffel, de Piramidele din Egipt si de alte sute de monumente simbolice din intreaga lume, arata o mare implicare a Romaniei in campania globala”, a subliniat Beckmann.
Consumul de energie a crescut
Campania globala "Ora Pamantului", derulata sambata, de la 20.30 la 21.30, nu a scazut consumul de energie electrica in Romania, in intervalul 20.00-21.00 inregistrandu-se chiar un consum usor ridicat fata de ora anterioara, potrivit Gandul.
"In acel interval orar, oricum consumul de energie electrica scade, pentru ca si activitatile casnice ale oamenilor se reduc. Apoi, sambata se inregistreaza oricum un consum de electricitate mai redus fata de cel din timpul saptamanii. Mai mult, sambata seara, in timpul Orei Pamantului, s-a inregistrat chiar o crestere usoara a consumului de electricitate, la nivel national, si nu o scadere, cum era de asteptat in urma acestei initiative", au declarat duminica pentru NewsIn reprezentantii Dispeceratului Energetic National (DEN), divizie a Transelectrica. Potrivit DEN, pentru a se simti o scadere sesizabila la nivel national, ar trebui opriti marii consumatori industriali.
37 de orase din Romania au stins luminile sambata seara, alaturandu-se campaniei Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Cladiri proeminente, monumente si sedii de institutii si companii din toata tara au stins luminile in mod simbolic timp de o ora, de la 20:30 la 21:30.
Capitala s-a numarat, ca si anul trecut, printre orasele lumii care au stins luminile in semn de sustinere a cauzei Earth Hour. Sambata seara, de la 20:30, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National, Muzeul National de Arta, alaturi de zeci de sedii de companii, s-au cufundat in intuneric timp de o ora.
Foto: Green Report