Vopsirea in alb a ghetarilor le incetineste topirea

Vopsirea in alb a zonelor limitrofe ghetarilor, pentru a evita ca rocile si solul sa absoarba o cantitate prea mare de caldura si pentru a incetini fenomenul de topire a gheturilor, face parte dintr-un proiect de protejare a ghetarilor din Anzi, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Eduardo Gold, presedintele ONG-ului "Ghetarii din Peru", a vorbit in fata Comisiei parlamentare din Peru despre efectele incalzirii globale si a oferit detalii despre acest proiect stiintific, care a retinut deja atentia Bancii Mondiale (BM).

"Putin cate putin, ghetarii devin tot mai inchisi la culoare. Partile inchise la culoare sau pietroase absorb mai multa caldura si contribuie la topirea mai rapida a gheturilor. Propunerea noastra este sa le vopsim in culoarea alba pentru a incerca sa prelungim viata ghetarilor", a explicat specialistul peruvian pentru agentia de presa Andina.

Fenomenul este cunoscut sub denumirea de "feedback pozitiv" – cu cat ghetarii dispar mai repede, cu atat o parte importanta din suprafata pamantului absoarbe o cantitate mai mare de energie solara, stimuland si mai mult incalzirea zonei. Vopseaua utilizata va fi ecologica, pe baza de var si fara compusi chimici. Ea va fi produsa de populatiile locale si ar putea sa conduca la infiintarea a peste 15.000 de locuri de munca in Anzii peruani.

Ideea unei vopsele albe ca mijloc de lupta impotriva incalzirii globale nu este noua. Ea a fost promovata si de secretarul american pentru Energie, laureatul premiului Nobel pentru fizica Steven Chu, care o considera drept unul dintre proiectele de geo-inginerie cu mare impact impotriva incalzirii globale.

Desi au fost realizate cateva mici campanii in acest sens, precum proiectul de vopsire in alb a acoperisurilor din New York, proiectul sustinut de Eduardo Gold ar fi primul care va fi aplicat pe o scara mare. Ghetarii din Anzii tropicali, deosebit de vulnerabili in fata incalzirii globale, au pierdut intre 30% si 100% din suprafata lor in ultimii 30 de ani. Anzii peruvieni si cele 30 de varfuri cu o altitudine de peste 6.000 de metri au pierdut aproximativ 27% din cantitatea de gheata.

Eduardo Gold a fost convocat in fata Parlamentului peruvian dupa ce a fost selectionat, alaturi de alti finalisti, in etapa finala a concursului ecologic finantat de Banca Mondiala, ai carui castigatori vor fi cunoscuti pana la sfarsitul anului 2009.

Foto: soorganic.com

spot_img

Ultimele știri