Voluntarii Tasuleasa Social ofera Pasaportul Verde zonei Dorna-Candrenilor

Asociatia Tasuleasa Social a lansat proiectul Pasaportul Verde, in cadrul caruia, timp de patru luni, 160 de tineri vor ecologiza zona Dorna-Candrenilor si ii vor invata pe localnici sa aiba grija de peisajele naturale care ii inconjoara.

Mai intai, cei 160 de voluntari vor participa timp de patru luni la un program de training in campusul Tasuleasa Social, judetul Bistrita-Nasaud, si, in luna iunie, vor face un exercitiu practic: ei vor amenaja un traseu turistic, care va porni din centrul localitatii Dorna-Candrenilor si va ajunge pana la Rezervatia 12 Apostoli. In timpul trainingului, tinerii vor urma cursuri de comunicare si vor invata despre resursele naturale din aceasta zona, despre importanta conservarii lor si despre colectarea selectiva a deseurilor.

In luna mai, voluntarii Tasuleasa Social si angajatii Coca-Cola HBC Romania, partenerul acestui proiect, vor curata o portiune a raului Negrisoara si, in paralel, vor derula o campanie locala de informare prin care sa previna aruncarea deseurilor in natura. Cei 160 de voluntari s-au inscris singuri in proiect, dupa ce au fost vizitati la scoala de catre organizatori.

“Am vrut sa facem o actiune de mediu in care sa ne concentram pe partea de educatie pentru ca astfel de lucruri lipsesc din programa scolara. Este nevoie ca aceste actiuni, care au ca rezultat final constientizarea comunitatilor locale, sa fie facute de ONG-uri. Pentru ca mentalitatile unor comunitati locale pot fi schimbate doar cu ajutorul tinerilor. De exemplu, voluntarii care participa acum la cursurile Tasuleasa Social vor merge in luna mai din casa in casa si le vor explica oamenilor care sunt consecintele aruncarii gunoaielor in spatele caselor sau chiar in parauri”, a declarat pentru Green Report presedintele Tasuleasa Social, Alin Useriu.

La finalul acestui proiect, organizatorii doresc ca tot spatiul pe care il vor ecologiza sa ramana curat, iar cele 1.000 de familii care traiesc in zona sa nu isi mai arunce gunoaiele in fundul curtii.

„In plus, speram ca cei 160 de voluntari care participa la programul de training sa invete mai multe despre Parcul National Calimani, despre istoria acestui loc si despre importanta conservarii mediului. Iar o parte dintre ei speram sa devina ghizi sau lideri locali si sa desfasoare si ei, la randul lor, astfel de actiuni”, a adaugat Alin Useriu.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri