Un viticultor din Noua Zeelanda sustine ca a gasit solutia pentru a reduce amprenta de carbon rezultata din producerea vinului, iar raspunsul ar fi oile de talie mica, informeaza The Guardian.
Oile de talie mica sunt cunoscute si sub denumirea de „oi miniaturale” si in intreaga lume nu mai exista decat 300 de exemplare, desi in trecut erau crescute ca animale de casa, datorita dragalaseniei lor.
Viticultorul Peter Yealands sustine ca daca lasa oile de talie mica sa pasca iarba din vie, acest lucru va permite viei sa creasca fara a consuma prea multa energie.
Avand o suprafata de 1.000 de hectare de vita de vie, Yealand trebuie sa parcurga 3.500 de kilometri de 12 ori pe an, cand trebuie sa taie iarba. Astfel, 60% din cheltuielile lui pe energie sunt pentru combustibil.
Oile de talie mica nu depasesc 60 de centimetri inaltime cand ajung la maturitate. Pentru ca strugurii nu cresc decat la o inaltime de cel putin 110 centimetri de sol, oile nu pot sa ii manance.
Pana acum, Yealands a testat zece oi pe 125 de hectare de vita de vie. El intentioneaza sa le inmulteasca cu o alta rasa, Merino Saxon, si vrea sa ajunga la un numar de 10.000 de exemplare in urmatorii cinci ani. Daca va avea succes, oile il vor ajuta sa economiseasca 600.000 de lire sterline anual.
Foto: The Guardian