In ultimele zile a plouat destul de bine pe cea mai mare parte a teritoriului judetului Galati, asa ca nu putem vorbi de seceta, cu exceptia unui areal restrans din partea de est a judetului. Chiar daca, pentru moment, irigatiile nu mai sunt „prioritatea zero”, nu putem sa nu constatam ca, pana sa vina ploile, situatia a fost dezastruoasa la Galati in privinta aplicarii udarilor. Dar sa vedem ce spun cifrele.
De ce-ati contractat daca nu irigati?!
Daca studiezi cifrele privind irigatiile la Galati ai un usor sentiment ca s-a intors Ceausescu. Spunem acest lucru deoarece desi fermierii (mai precis organizatiile de utilizatori de apa pentru irigatii – OUAI) au contractat cu ANIF o suprafata uriasa pentru irigatii – 92.388 ha, in realitate au dat apa pe numai un sfert din teren.
Firesc, ne-am pus intrebarea de ce s-au incheiat aceste contracte daca, de fapt, nu se iriga. Raspunsul e simplu: pentru ca altfel nu se puteau incasa, in avans, subventiile de la stat.
Iar concluzia pe care am tras-o, in urma unor atente investigatii, ne-a lasat masca: din pacate, irigatiile au ajuns o vaca de muls pentru unii, care s-au obisnuit, an de an, sa incaseze in mod fraudulos subventii pentru irigatii fictive.
Avem informatii (deocamdata neconfirmate oficial – dar asteptam o ancheta a autoritatilor!) ca in anii precedenti au fost incheiate contracte de furnizare a apei pentru irigat pe suprafete unde instalatiile subterane nici macar nu mai exista.
S-au taiat facturi pentru o apa inexistenta si, pe baza acestora, s-au incasat subventii pentru apa, energie, paza sistemului si reparatii. Se pare ca avem de-a face cu o frauda de proportii dar, repetam, asteptam o ancheta oficiala in acest sens.
18 din 48 de OUAI-uri au lasat balta irigatiile
Cum aratam mai inainte, desi s-au contractat pentru irigatii peste 92.000 de hectare, s-a dat apa doar pe 23.013 ha. Asta in ciuda faptului ca, pana in urma cu cateva zile, judetul a fost sub apasarea unei secete cumplite, iar Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a pompat in canale si in conductele magistrale cantitati uriase de apa.
Potrivit unui raport prezentat recent de Sucursala Moldova Sud a ANIF, din cele 48 de OUAI-uri din judetul Galati (organizatii constituite cu scopul expres de a gestiona irigatiile, scop in care primesc subventii importante de la stat), 18 nu s-au prezentat la ultima programare pentru udari (vorbim de data de 15 iunie, cand pamantul si culturile erau arse de seceta).
Sa le si amintim: Independenta Dunare, Lozova, Smardan, Ivesti Plot 61, Negrea, Lupele, Umbraresti Plot 49, Racord Suhurlui,Vlasca Prut, Foltesti Prut 3, Ceres Stoicani, Ceres Foltesti, Baltatu, Tamaoani Plot SPP9,Tamaoani Plot SRP/SPP6, Bohotin (la sediul Galati Sud si Draganesti) si Rotunda.
„Cauzele neprezentarii OUAI-urilor la programarea saptamanala a udarilor sunt: lipsa de interes din partea unor OUAI-uri (Lozova si Negrea) de a iriga, cu toate ca pe canalele de aductiune s-a introdus apa din 20 mai pana la statiile de punere sub presiune predate la acestea; lipsa fondurilor pentru repararea amenajarilor interioare preluate de la ANIF (Independenta Siret, Independenta Dunare, Vlasca Prut , Lupele); lipsa echipament de udare pentru aplicarea udarilor (N.R.: la nivel de judet suprafata contractata este acoperita cu echipament de udare doar pe 35 la suta)”, se precizeaza in amintitul raport.
„Am dat apa tuturor, dar numai unii au folosit-o!”
Inginerul Aurel Zamfir, directorul Sucursalei Moldova Sud a ANIF, declara ca nu au fost niciun fel de probleme cu furnizarea apei. „ANIF, prin unitatile de administrare Galati Sud si Galati Nord, a onorat in totalitate comenzile de apa ale OUAI-urilor. Mentionam ca pentru saptamana in curs, s-au programat doar 5.401 hectare, cu un ritm zilnic de 771 hectare pe zi, cu mult sub capacitatea ANIF de a livra apa, de circa 4.000 hectare pe zi”, declara Zamfir.
Asadar, lucrurile sunt departe de a fi limpezi in ceea ce priveste irigatiile. Un singur lucru e cert: culturile se usuca pe camp iar apa trece prin canale degeaba. De ce se intampla acest lucru bizar – si in urma caruia se risipesc zilnic sume uriase! – asteptam sa aflam de la autoritati. Ceva ne spune ca o ancheta serioasa va descoperi fraude colosale in gestionarea subventiilor de stat pentru irigatii.