Unul din sase mamifere e amenintat cu disparitia

Ultima evaluare a mamiferelor din regiunea mediteraneana arata ca unul din sase mamifere este amenintat cu disparitia, avertizeaza Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) (VEZI STUDIU).

„Principala amenintare este distrugerea habitatelor, ce afecteaza 90% dintre speciile amenintate. Avem nevoie de actiuni internationale pentru a proteja regiuni cheie si pentru a conserva habitatele naturale, pentru a nu pierde bogata biodiversitate a regiunii”, a declarat Annabelle Cuttelod, expert IUCN si autor al raportului "Status and Distribution of Mediterranean Mammals".

Studiul evalueaza 320 de mamifere din regiune, cu exceptia balenelor si a delfinilor. Potrivit acestuia, 3% dintre mamifere sunt amenintate critic cu disparitia, 5% sunt amenintate, iar 8% sunt vulnerabile.

Rozatoarele, liliecii, chitcanii, aricii si cartitele, ce constituie cea mai mare parte din mamiferele regiunii mediteraneene, sunt afectate de degradarea habitatului lor natural din cauza agriculturii, poluarii, urbanizarii si a schimbarilor climatice.

Ierbivorele de dimensiuni mari sunt cele mai afectate. Dintre acestea, cerbul lopatar persan si hipopotamul au disparut deja din regiunea Marii Mediterane. In plus, foca cu burta alba si linxul iberic sunt amenintate critic cu disparitia.

Potrivit raportului intocmit de IUCN, agricultura afecteaza 65% din mamiferele amenintate cu disparitia, 60% dintre ele sunt afectate de vanatoare, iar 50% de speciile invazive.

Dintre cele 49 de specii de mamifere amenintate, 20 sunt unice pentru aceasta regiune.

Foto: iberianature.com

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri