11 organizatii non-guvernamentale din Romania au depus o plangere la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Alba impotriva recentei decizii a acesteia de a elibera acordul de mediu pentru o cariera de materiale de constructii ce urmeaza sa fie amplasata in comuna Ocolis si respectiv in interiorul a doua importante situri Natura 2000, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei nonguvernamentale Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
Pe data de 26 martie 2010 APM Alba a publicat pe site-ul sau decizia de a elibera acordul de mediul SC Kemna SRL pentru proiectul carierei de granit de la Ocolis. Aceasta decizie este rezultatul unei proceduri de evaluare a impactului asupra mediului (procedura EIA), insa documentatia pentru evaluarea impactului asupra mediului cat si procedura asociata ei sunt viciate de iregularitati, sustin contestatarii proiectului. In cazul in care APM nu isi revoca decizia, ONG-urile intentioneaza sa deschida o actiune in instanta pentru a cere acest lucru.
Contestata de ecologisti, sustinuta de autoritati
SC Kemna SRL, titularul de proiect este detinuta de catre compania germana Kemna Construction al carei obiect de activitate este construirea de drumuri dar si exploatarea materialelor de constructii necesare acestei activitati. La Ocolis, comuna situata in Muntii Apuseni, titularul de proiect doreste sa deschida o cariera de granit si a inceput demersurile inca din vara anului trecut cand s-a lovit de opozitia unei parti a localnicilor si a organizatiilor de mediu.
Contestatarii sustin ca zonele pe care acest proiect le-ar afecta includ comuna Ocolis dar si doua situri NATURA 2000 (ROSPA 0087 si ROSCI0253), in conditiile in care aici vor avea loc deforestari, detonari, construirea drumurilor de acces precum si o uzina de concasare a minereului.
"Un motiv aparte de ingrijorare este impactul devastator pe care cariera il va avea asupra peisajului si a biodiversitatii zonei, care beneficiaza de statutul de protectie conferit de includerea in siturile NATURA 2000 amintite", se mai arata in comunicatul de presa remis de CIDRM.
Pe de alta parte, investitia este sustinuta de autoritatile locale in opinia carora aceasta ar putea aduce beneficii financiare importante comunitatii. "Nu ne putem opune dezvoltarii comunei doar pentru ca asa vrea nu stiu ce ONG. Ganditi-va ca 76% din suprafata comunei este arie protejata. Asta inseamna sa nu mai construim nimic, sa nu mai facem nimic? Daca firma Kemna care este o firma serioasa va obtine toate avizele necesare nu vad de ce sa nu fim de acord cu aceasta exploatare", a precizat primarul comunei Ocolis, Alin Jucan.
Societatea cu capital german a facut investitii in terenuri de circa 1,2 milioane de euro, achizitionand circa 100 de hectare de pamant in zona in vederea deschiderii exploatarii de piatra. In cazul in care exploatarea va fi deschisa, peste 120 de oameni si-ar putea gasi un serviciu.