Unirea Alba: RMGC mizeaza pe directorul Oficiului Registrului Comertului Alba pentru a evita dizolvarea

Un nou episod al jocului dintre autoritati si compania implicata in proiectul de la Rosia Montana se consuma in acest zile, de data aceasta la Alba Iulia. Dupa ce un judecator delegat de la Tribunalul Alba a respins in 29 decembrie 2009 cererea de majorare de capital cu circa 600 de milioane de lei a S.C. Rosia Montana Gold Corporation S.A., compania cu actionari canadieni a depus o noua cerere, in data de 21 ianuarie 2010, la Oficiul Registrului Comertului Alba.

Majorarea de capital din luna decembrie 2009 avea drept scop salvarea companiei Rosia Montana Gold Corporation de la dizolvare, din cauza deteriorarii situatiei patrimoniale. Noua cerere are termen de judecare pe 10 februarie 2010 si de data aceasta, asupra ei se va pronunta directorul Oficiului Registrului Comertului Alba, Iulia Arion, sau o persoana delegata de aceasta si nu un judecator. Coincidenta sau nu, legea a suferit o modificare in exact ziua in care solicitarea RMGC a fost respinsa, in sensul ca, pe o perioada de cel mult sase luni nu vor mai fi delegati judecatori pentru a analiza astfel de cerei, sub motivul decongestionarii practicii judiciare.

"Prin Ordonanta de Urgenta 116/29 decembrie 2009, in mod exceptional prin derogare de la prevederile legii cererile care erau in competenta judecatorului delegat pe langa ORC au fost atribuite in sarcina directorului ORC sau a unei persoane desemnate de acesta, pentru o perioada de maximum 6 luni", a precizat judecatorul Aurelian Mocan, purtatorul de cuvant al Tribunalului Alba.

Impotriva solutiei date de directorul ORC se poate face plangere in termen de 15 zile. Aceeasi posibilitate de contestare a respingerii majorarii capitalului social au avut-o investitorii de la RMGC si dupa solutia data de judecatorul de la Tribunalul Alba in data de 29 decembrie 2009, insa nu au recurs la ea, preferand sa depuna o noua cerere in contextul modificarilor legislative intervenite.

Prima cerere de majorare, respinsa pentru ca dosarul era incomplet

Ramane de vazut daca directorul Oficiului Registrului Comertului Alba, Iulia Arion, sau persoana desemnata de ea, va fi in 10 februarie de alta parere decat judecatorul delegat si daca acum se vor gasi motivele legale care sa determine acceptarea cererii de majorare a capitalului S.C. RMGC S.A. de la 14,9 milioane de lei la 612,6 milioane de lei. Motivul oficial al respingerii primei cereri a fost acela ca dosarul depus de companie era incomplet, adica lipseau tocmai documentele necesare pentru inregistrarea majorarii capitalului social.

In data de 16 decembrie 2009, intre Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey) si Minvest (societate prin care statul roman detine actiuni la proiectul Rosia Montana) s-a semnat un contract de imprumut, intrucat statul nu isi permitea sa plateasca suma aferenta majorarii in conformitate cu procentele detinute.

Astfel, Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC, a platit cei 115 milioane de lei in locul Minvest Deva, urmand ca Minvest sa restituie banii din dividentele anilor viitor, ceea ce in opinia mai multor analisti echivaleaza cu o vanzare a participatiei de circa 19% pe care statul roman o are in proiect. Un contract similar a semnat Gabriel Resources Limited si cu un alt actionar minoritar, SC Foricon SA. Din aceste contracte nu rezulta insa, spun autoritatile, ca Minvest si Foricon SA ar fi imprumutat la randul lor compania Rosia Montana Gold Corporation cu sumele pe care le imprumutasera la randul lor de la celalalt actionar, Gabriel Resources Limited. Aspectele reies clar din motivarea judecatorului albaiulian si stau la baza deciziei de respingere a majorarii capitalului RMGC:

"Din cuprinsul celor doua contracte de imprumut nu rezulta ca Minvest SA si Foricon SA in calitate de actionari au imprumutat S.C. Rosia Montana Gold Corporation S.A. cu sumele de bani cu care se solicita a se majora capitalul social". Mai mult, aici se arata ca: "Sumele cu care se solicita majorarea capitalului social prin emiterea de noi actiuni nu sunt evidentiate in situatiile contabile ca intrate sub forma de imprumuturi de la S.C. Rosia Montana Gold Corporation SA".

Povestea, desi pare complicata, este de fapt destul de simpla: neexistand documente din care sa rezulte ca statul roman prin Minvest si Foricon SA au calitatea de creditori ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, nu exista nici o baza prin care cele doua sa primeasca actiuni suplimentare in acord cu noua majorare de capital. Potrivit unor surse din randul administratiei locale, din acest motiv statul nu ar mai avea o baza legala prin care sa isi pastreze procentul detinut la companie.

Sumele cu care se solicita majorarea capitalului social prin emiterea de noi actiuni nu sunt evidentiate in situatiile contabile ca intrate sub forma de imprumuturi la SC Rosia Montana Gold Corporation SA, se mai arata in documentul ORC. De altfel, in cadrul adunarii generale extraordinare din 16 octombrie, majorarea de capital a fost decisa de actionarul majoitar Gabriel Resources Limited, ceilalti actionari opunandu-se. Licenta de concesionare pentru exploatarea zacamantului de la Rosia Montana, acordata pentru 20 de ani, a fost primita de societatea Euro Gold Resources, infiintata in 1997, prin asocierea Regiei Autonome a Cuprului Deva cu consortiul minier canadian Gabriel Resources.

In 1999, Euro Gold Resources si-a schimbat numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care avea drept actionari compania Gabriel Resources, cu 80%, Compania Nationala Minvest SA Deva, cu 18,8 %, si companiile private Cartel BAU SA, Foricon SA si Comat Trading SA (Romania), cu 1,2%.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri