Valoarea totala a unui proiect de decontaminare a siturilor industriale si de pregatire a lor pentru noi activitati ajunge pana la 85 de milioane de lei.
Uniunea Europeana pune la dispozitia consiliilor judetene si locale (municipale, orasenesti sau comunale), in perioada 2007-2013, peste 230 de milioane de euro pentru reabilitarea siturilor industriale poluate.
Interventiile ce au ca scop atragerea investitiilor, revigorarea si dezvoltarea economiilor locale si regionale pot fi finantate de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional, axa prioritara 4, domeniul major de interventie 4.2 – Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati. Valoarea maxima a investitiei este de 85 de milioane de lei (20 de milioane de euro) si nu poate fi mai mica de 1,7 milioane de lei (405.000 de euro). Sesiunea de depunere a proiectelor a fost deschisa la 25 aprilie 2008 si este, in prezent, activa.
Reabilitare si pregatire pentru noi activitati
Proiectul finantat de Uniunea Europeana pentru astfel de activitati trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, doua faze. Prima vizeaza reabilitarea spatiului poluat, cum ar fi decontaminarea terenurilor, inclusiv preluarea si depozitarea substantelor toxice si periculoase sau demolarea cladirilor si planarea terenului, inclusiv ambalarea si transportul deseurilor.
Cea de-a doua faza de implementare trebuie sa aiba in vedere pregatirea terenului reabilitat pentru noi activitati. Mai exact, construirea, modernizarea sau extinderea cladirilor ce vor fi utilizate de operatorii economici pentru activitati de productie sau servicii. Pe situl reabilitat poate fi, de asemenea, modernizata infrastructura rutiera sau feroviara din interiorul structurii de afaceri, spatiu de desfasurare a unor activitati economice, avand ca scop atragerea de investitii.
Tot aici pot fi construite statii de tratare a apei, unitati de furnizare a energiei si a gazului, sisteme de canalizare sau de conectare la retele broadband. Trebuie retinut faptul ca finantarea nu se mai acorda daca, in cadrul celei de-a doua faze, lucrarile de constructie incep inainte de data la care intra in vigoare contractul de finantare.
Bani pentru administratiile locale
Finantarea poate fi solicitata de consiliile judetene, municipale, orasenesti sau comunale si sunt acceptate si parteneriatele intre acestea. Solicitantul nu trebuie sa fie in stare de insolventa si sa-si fi platit toate taxele si contributiile la asigurarile sociale, iar terenul asupra caruia se implementeaza proiectul sa fie in proprietatea, administrarea sau concesiunea acestuia.
Sprijinul european acopera pana la 98% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente primei faze, respectiv 50% (40% in cazul proiectelor ce urmeaza sa fie implementate in Regiunea Bucuresti-Ilfov) pentru cea de-a doua faza.