Directia Apelor Mures a demarat un proiect de protejare a mediului in bazinul hidrografic al raului Tarnava Mica, costul lucrarilor fiind suportat de Mecanismul de Finantare al Zonei Economice Europene (EEA Financial Mechanism). Proiectul este coordonat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti (INHGA), manager al proiectului, impreuna cu Directia Apelor Mures (DAM), si partenerii norvegieni – Directoratul Norvegian al Energiei si Resurselor de Apa (NVE Norway) si Institutul Danez de Hidrologie (grupul DHI Norvegia).
Costul total estimat al proiectului este de 1.476.000 euro, iar grantul acordat este de 1.178.438 euro, ne-a informat ing. Marcel Rusca, directorul coordonator al SGA Alba. Ministerul Mediului sprijina includerea in bugetul sau a contributiei financiare la proiect, lucrarile fiind estimate a se derula pe o perioada de aproape 24 luni. Raul Tarnava Mica are o lungime de 196 km si o suprafata a bazinului hidrografic de 2.071 kilometri patrati. De-a lungul raului s-au efectuat lucrari de aparare impotriva inundatiilor, constand in indiguiri – pe 51,1 km, regularizari si aparari de maluri – pe 68,66 km. Zona bazinului hidrografic al raului Tarnava Mica a avut de suferit, in anul 1998, atat din punct de vedere al debitelor inregistrate (de 45,6 ori mai mari decat debitul multianual), care au condus la inundatii, cat si in privinta pagubelor produse. Suprafata bazinului hidrografic Tarnava Mica acopera o parte din judetele Harghita, Mures, Alba si Sibiu, zonele respective avand o populatie de 175.797 locuitori.
Asa cum ne-a informat ing. Marcel Rusca, proiectul va cuprinde imbunatatirea sistemului de monitoring existent, realizarea si implementarea unui model bazinal, elaborarea recomandarilor si diseminarea rezultatelor obtinute. Derulat sub egida "Echilibru pentru viata", proiectul ne indeamna la un consum echilibrat al resurselor de apa, educatie pentru publicul larg si ofera o tema de meditatie pentru autoritatile din domeniul mediului, pentru factorii de decizie si comunitatea stiintifica. Rezultatele proiectului vor oferi un sistem suport pentru managementul resurselor de apa pe o perioada scurta, medie sau lunga, pentru bazinul Mures. Acest sistem suport va putea fi aplicat apoi pentru toate bazinele hidrografice din tara.
Datorita tehnologiei si aplicatiilor matematice utilizate se va putea monitoriza simultan resursa de apa de suprafata si cea din subteran, metoda care va fi o noutate pentru Romania. Proiectul va furniza rezultate de cercetare inedite si de inalta calitate, care vor raspunde cerintelor Uniunii Europene. Prin realizarea acestui proiect, specialistii vor beneficia de dotarea cu aparatura automata pentru masurarea nivelurilor piezometrice in forajele de observatie (ape subterane) din bazinul hidrografic Tarnava Mica, de soft si echipamente informatice necesare pentru transmisia automata a datelor, training, model integrat ape de suprafata – ape subterane, pentru imbunatatirea gospodaririi integrate a resurselor de apa.