Unirea Alba: ONG-urile pro Rosia Montana fac presiuni pentru demararea proiectului minier din Apuseni

ONG-urile "Pro Rosia Montana" si "Pro Dreptatea" au trimis o noua scrisoare deschisa pe adresa presedintelui Traian Basescu, a Guvernului, Parlamentului si a mai multor ministri pentru a cere demararea proiectului minier din Apuseni. "Stimati guvernanti, va scriem pentru a va cere inca o data sprijinul in demararea proiectului minier propus in zona noastra de catre compania Rosia Montana Gold Corporation.

Inceputul anului 2010 a adus cea mai mare bucurie comunitatilor miniere din judetul Alba: vestea ca proiectul minier de la Rosia Montana a fost inclus in programul de guvernare si ca se va relua evaluarea acestuia. Bucuria comunitatii a fost insa stirbita din cauza protestelor unor organizatii si ale unor oameni care nu cunosc zona noastra, proiectul minier propus la Rosia Montana si ce inseamna mineritul pentru locuitorii din patrulaterul aurifer", se arata in debutul scrisorii.

Semnatarii documentului, printre care se numara si 11 primari ai unor localitati din Apuseni, isi arata dezacordul fata de cei care se opun "in mod nejustificat si absurd bunastarii unor oameni care in prezent traiesc la limita saraciei". Ei spun ca multi dintre cei care se opun proiectului nici macar nu stiu unde este situata pe harta localitatea Rosia Montana si ca aceasta investitie ar putea scoate zona din saracie. In scrisoare se mai precizeaza ca majoritatea localnicilor din Rosia Montana isi doresc continuarea activitatii in mina, in paralel cu dezvoltarea potentialului turistic al zonei.

"Lipsa de decizie de pana acum a autoritatilor statului a dus la blocarea totala a comunitatii. Somajul a atins cota alarmanta de peste 80%, iar oamenii sunt in pragul disperarii. Este imperativ ca Guvernul Romaniei sa ia o decizie acum. Situatia trebuie deblocata urgent", se mai spune in scrisoare.

Opozantii proiectului de la Rosia Montana au devenit foarte activi in ultima vreme, mai multe ONG-uri anuntand ca au de gand sa inainteze o plangere Comisiei Europene nemultumite de intentia de aprobare a investitiei din Apuseni in CSAT. Si noul ministru al Mediului, Lazlo Borbely, a anuntat ca va efectua o vizita la Rosia Montana in prima parte a acestui an. Ministerul Mediului este cel care trebuie sa avizeze studiul de impact asupra mediului al proiectului, insa decizia finala apartine Guvernului.

spot_img

Ultimele știri