Motii se dovedesc cei mai inversunati dusmani ai doamnei Elena Udrea! In iarna aceasta, chiar in perioada sabatorilor, raul Aries s-a umflat in matca pe tot cursul sau, avand cel mai mare nivel de dupa 1995. Din fericire nu a facut victime, doar a afectat cateva poduri si punti. A cauzat insa si o pierdere ce nu poate cuantificata material: cea a peisajului.
Pe amandoua bratele Ariesului, pana la Campeni, ambele maluri ale apei sunt strajuite acum de tufe si copacei "impodobiti" cu pungi de plastic, incaltaminte uzata si piese de lenjerie (sau igiena) intima. Fara nicio exceptie, atat pe Ariesul Mare, de la Arieseni la Campeni, cat si pe Ariesul Mic, de la Avram Iancu la Campeni, peisajul arata asa cum vi l-am descris. Desigur, in cele doua Ariesuri (ca si in Abrudel) nu s-au strans doar deseurile si resturile din localitatile prin care trec apele, ci si de pe toate vaile din amonte, de pe toate paraiele, pe care localnicii le-au semanat (plini de inconstienta si indiferenta) cu gunoaie nedegradabile. Ba chiar mai mult, de la barajul de la Mihoiesti (din Campeni), gunoaiele au scapat si in aval, pana la Posaga si Salciua, trecand prin Baia de Aries.
In aceste conditii, in inconstienta lor, motii se dovedesc cei mai inversunati dusmani ai doamnei Elena Udrea. Ca oricati bani si oricate inlesniri ar oferi aceasta pentru promovarea turismului in Muntii Apuseni, nimeni, niciun strain, nu va veni vreodata la noi ca turist, sa inoate printre gunoaie! Si daca va veni o data, a doua oara nu va mai reveni… Oare nimeni nu se gandeste ca "peisajul" (din care nu lipseste traditionalul rumegus, ca dovada ca "padurile nu se taie") este cel ce va determina falimentul pensiunilor turistice si al societatilor de alimentatie publica din Muntii Apuseni? Culmea este ca tocmai printre acestea se afla cei mai multi poluatori, caci persoanele fizice arunca indeobste resturi menajere biodegradabile!
lCopilul cu prea multe moase moare cu buricul netaiat! E o vorba veche, din batrani, care suna chiar asa: "Copilul cu prea multe moase moare cu buricul netaiat". Zicatoarea asta i se potriveste de minune raului Aries acum, dupa iesirea din matca.
Exista Agentia pentru Protectia Mediului Alba, exista Garda de Mediu Alba, exista Compania Nationala "Apele Romane" (cu cate o directie pentru fiecare bazin hidrografic), exista administratii publice locale (primarii si consilii locale), vreo 10-11, parca, pe tot cursul Ariesului, dar iata ca apa raului si malurile acestuia arata ca dupa Apocalipsa. Iar situatia e agravata de faptul ca vegetatia de pe malurile apei este bogata, devenind un fel de plasa vegetala care captureaza tot ce trece pe Aries cand acesta creste in nivel. Si doar pe teritoriul fiecarei comune sunt oameni care au scule si utilaje pentru lucrat lemnul (drujbe, fierastraie, topoare), dar nimeni nu le pune la dispozitie in folosul comunitatii, pentru a "despaduri" malurile apei. Ei se ocupa cu altfel de despaduriri, drept dovada tonele de bustean si de cherestea ce zac pe toata valea Ariesului.
Amenzi, iarasi, nu se prea dau, ca in comune toata lumea cunoaste pe toata lumea. Si, desigur, oamenii arunca gunoiul in apa sau pe mal in timpul noptii. A doua zi, vorba aceea, "prinde orbul, scoate-i ochii". Iar daca cineva este prins ca arunca gunoi pe malul apei sau in apa, primind amenda pentru aceasta, bineinteles ca face contestatie. Si are toate sansele sa o anuleze…
lPrimariile nu au cu cine sa lucreze, din cauza… medicilor! Pentru a ne edifica asupra modului in care reactioneaza comunitatile locale, am contactat mai multe primarii de pe Valea Ariesului. Primarul orasului Campeni, Calin Andres, mi s-a parut cel mai intreprinzator si mai coerent in ceea ce priveste planul de masuri. Acolo s-a infiintat un serviciu de salubritate, in subordinea consiliului local, care si-a asumat ecologizarea pe Aries. Primarul zice ca acesta se achita in mod onorabil de sarcini. Dar imaginile surprinse de noi il contrazic, intrucatva. E drept, cat tine orasul Campeni, valea Ariesului e curata. Dar in rest, dezastru! Si, dupa stiinta lui Andres, societateaaceea cica face curatenie in aval pana la Bistra si in amonte pana la izvoare… Cand i-am intrebat pe primari cu cine au de gand sa lucreze am aflat ca… nu au cu cine! Mi-am, exprimat nedumerirea:
"Si beneficiarii de ajutor social in conformitate cu prevederile Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, cei ce au obligatia de a presta cate 37 de ore lunar in beneficiul comunitatii? De ce nu sunt folositi acestia la ecologizare?"
Primarul din Campeni este primul care ne-a adus in atentie un alt aspect interesant, desi colateral la problema deseurilor: dintre cei ce au dosar la Legea 416/2001 si primesc pentru aceasta sume lunare de bani cat sa-si duca zilele, majoritatea sunt batrani sau… au obtinut certificate de la diferiti medici, prin care dovedesc ca nu pot ridica, saracutii, niciun pai de jos!
Iata cum se prezinta situatia din acest punct de vedere: la Campeni, din peste 70 de beneficiari de venit minim garantat, doar vreo 10-11 isi fac orele de munca (jumatate dintre cei scutiti, afirma Andres, sunt bine mersi, caci pot lucra in alta parte, asa ca ar fi de recomandat ca medicii sa nu mai acorde certificate cu atata larghete); la Vadu Motilor, din 98 de beneficiari, doar vreo 35-40 sunt apti de munca; la Scarisoara, din 200 de beneficiari, doar jumatate, cam 100 de persoane sunt apte de munca (dar daca se scad batranii, raman mai putini); la Garda de Sus, din 108 beneficiari, isi fac orele obligatorii de munca doar vreo 16-17 persoane; la Bistra, din 35 de beneficiari, vin la munca doar vreo 5-6; la Baia de Aries, din 46 de beneficiari, doar vreo 20 sunt activi si prezenti etc.
Apropo, uriasa halda de gunoi de la intrarea in Baia de Aries este o fosta halda de steril. Primarul Gheorghe Bora ne-a declarat ca societatea ce se ocupa cu inchiderea "Ariesmin" s-a angajat, printre altele, sa o ecologizeze si sa o faca disparuta cam pana prin luna aprilie a acestui an. Vom trai si vom vedea! Oricum, de la Revelion si pana acum, daca ar fi fost in aceeasi situatie, nemtii se adunau cu mic cu mare, toata suflarea comunitatii, si faceau curat. Dar noi nu suntem nemti…
lForta sfidatoare a "primarilor puterii", se transmite subordonatilor! In timp ce incercam sa-i contactez de zor pe primarii localitatilor de pe Valea Ariesului, am mai observat un fenomen. Care nu tine de data aceasta decat de poluarea micro-climatului social, respectiv de bunul simt. Fenomenul consta in indiferenta cu care am ajuns sa fim tratati (si noi, ce sa mai zicem de cetateni?) de catre primarii puterii, respectiv ai PDL. Acestia ori nu sunt de gasit, ori au telefoanele inchise, ori ne dau "flit" cu buna stiinta, ca si niste colegi de-ai lor mai mari, precum deputatul Calin Potor, de pilda.
Existent doar pentru el insusi, de la intrarea in parlament si pana in prezent. La Avram Iancu, Garda de Sus, Horea si Albac nu am prea avut cu cine sa stam de vorba. Primarul Todea, din Albac, era la sedinta la Alba Iulia, viceprimarul la sedinta la Campeni, asa ca ne-a raspuns secretarul, d-na Eugenia Scrob. Care nu stia nimic despre beneficiarii Legii nr. 416/2001 si ne-a pus in legatura cu persoana ce se ocupa de asistenta sociala. Iar aceasta (numele nu conteaza) ne-a rugat (foarte rastit) sa revenim, ca nu are "datele" in fata. Am revenit, dar nu a mai raspuns nimeni la telefon…
La Avram Iancu, oarecum aceeasi situatie. Primarul Sandu Heler la sedinta, la Alba Iulia. Viceprimarul la sedinta, la Campeni. Secretarul (un domn Chira, care habar n-avea de asistatii social) ne-a declarat ca cel ce raspunde de asistenta sociala e si el la Alba Iulia. Nu la sedinta, ci… "asa". Nu mai continui. Primarii puterii nu mai prea raspund la telefon, sunt tot plecati cu treburi (sau in zone "fara semnal") iar pe telefoanele fixe de la primarie ori nu raspunde nimeni, ori e "ocupat", ori pur si simplu, esti "repezit" ca ai stricat somnul cuiva. Si uite asa, nu gasesti pe cine trebuie. Poate maine…
Dar cele prezentate mai sus sunt doar "aluviuni" si ele (situatiile, nu persoanele ca atare), care se aduna la cele de pe malul Ariesului. Si ne mai miram de ce nu face nimeni curat?