Unirea Alba: Municipalitatea Alba Iulia va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 20 la suta

Primarul Mircea Hava a semnat Conventia primarilor, document ce alatura municipiul Alba Iulia unor importante orase europene in lupta impotriva incalzirii globale, a protejarii mediului si folosirii eficiente a energiei. Asemeni celorlalte orase semnatare ale conventiei, Londra, Helsinki, Riga, Berlin, Bonn, Milano, Venetia, Nantes, Ljubljana, Varsovia, municipiul Alba Iulia s-a angajat sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu 20 de procente pana in anul 2020.

"Conventia primarilor" reprezinta un plan de actiune al Uniunii Europene prin care s-a fixat un obiectiv general de crestere a eficientei energetice cu 20 de procente pentru fiecare semnatar. Autoritatile locale vor incerca in mod independent sa genereze modalitati de lupta impotriva schimbarilor climatice. Acest angajament UE de a reduce emisiile va putea fi indeplinit numai daca partile interesate de pe plan local, cetatenii si grupurile lor il impartasesc si il sustin prin actiuni specifice. Primaria din Alba Iulia a adoptat deja masuri concrete pentru a intra in reteaua "oraselor verzi".

Municipiul Alba Iulia a facut si primii pasi pe acest drum. Obiectivul eficientizarii energetice este inclus in planul Integrat de Dezvoltare 2009-2015. Dar, mai mult, municipalitatea Alba Iulia implementeaza deja doua proiecte in acest sens: Unul prin care se va asigura energie verde prin montarea de panouri fotovoltaice pentru 4 dintre cladirile aflate in proprietatea consiliului local si un proiect de parteneriat pentru dobandirea sustenabilitatii energetice in regiunile periferice ale Europei. De fapt, proiectul concret de montare de panouri fotovoltaice pe cele patru imobile este consecinta acestui ultim proiect. Doar prin acest mic pas, in Alba Iulia se vor reduce emisiile de carbon cu circa 165 de tone pe an.

"Ne bucuram ca putem fi parte din aceasta harta "verde" a Uniunii Europene. Mai mult, suntem in masura sa ne aducem contributia in mod concret prin proiectele pe care le implementam si care se bazeaza pe folosirea energiilor alternative in diferite institutii, in transportul in comun si pe viitor, in tot mai multe activitati ce se desfasoara in Alba Iulia. Este o oportunitate de care vor beneficia generatiile urmatoare si pe care suntem datori sa o tratam cu seriozitate", declara Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Comisia Europeana ofera o recunoastere deosebita semnatarilor Conventiei, care se bucura astfel de mare notorietate la nivel european si asigura sprijin permanent pentru atingerea obiectivelor propuse tuturor oraselor. In egala masura, administratiile locale care adera la Conventia Primarilor se angajeaza sa-si prezinte propriile planuri de actiune privind promovarea energiilor regenerabile (PAER) in termen de un an de la aderare, si sa prezinte rapoarte periodice in ceea ce priveste punerea in practica a Planului de actiune.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri