Despre situatia iazului de decantare de la Valea Sesii ati luat cunostinta din paginile cotidianului nostru. Situatia acestuia e inca departe de a fi rezolvata, cu toate ajutoarele, sprijinul si preocuparea pe care o arata diferite institutii si persoane. Nu dorim sa alarmam inutil, dar dupa cum puteti observa in harta din pagina 3 (realizata de un specialist, respectiv ing. Lucian Ristin, de la Agentia pentru Protectia Mediului Alba) pericolul de poluare majora, cu toate implicatiile ce rezida, nu a fost inca indepartat.
Astfel, la ultimele masuratori, nivelul la care a ajuns fenomenul de lesiere bacteriana a atins doua treimi din iazul de decantare. In momentul in care aceste ape acide vor ajunge, Doamne fereste, in apele Ariesului, orice urma de flora si fauna va disparea, apoi viitura poluanta va ajunge in Mures si dincolo de granitele tarii.
De mentionat faptul ca din depozitele de steril de pe Valea Uibarului (Steregoi si Uibarul), precum si din cel de pe Valea Vintei (Geamana) intra permanent in iazul de decantare ape cu ph intre 1,5 -2, ceea ce inseamna… acid curat. (Ph "0" are acidul sulfuric!) Specialistul in mediu ne-a declarat ca in astfel de ape corozive o lama de barbierit, de pilda, dispare in 48 de ore. Ca dovada stau apele moarte ale Vaii Uibarului si ale Vaii Vintei, unde si copacii de pe maluri sunt arsi.
Statia de neutralizare proiectata si realizata pe Valea Vintei nu a functionat niciodata, din cate stim, iar incercarile de a o pune acum in functiune sunt sortite esecului, din pricina faptului ca drumul din zona respectiva nu suporta traficul greu, adica basculantele cu zeci de tone de var necesar statiei, pentru neutralizarea apelor acide. Acelasi specialist ne-a declarat ca daca uzina de preparare ar fi in functiune, hidromasa (tulbureala) deversata in iazul de decantare, care are ph 11, ar neutraliza apele direct, fara sa mai fie nevoie de statie.
Asadar, ing. Ristin a propus urmatoarele: "Singura masura aplicabila, spre a nu se produce o catastrofa ecologica, este ca din uzina sa fie trimisa o solutie de lapte de var, de cca 60 de tone/zi, prin conducta de hidromasa" (in conditiile in care uzina nu functioneaza). Actualmente, inclusiv la iesire din iazul de decantare, pe Valea Sesii, pana la confluenta cu Ariesul, valorile ph sunt de 2,8-2,9. Chiar daca in aval si in amonte de punctul de confluenta valorile ph sunt inca de 7,2-7,3, prima ploaie puternica ar putea cauza un dezastru, producandu-se in mod generalizat fenomenul de lesiere bacteriana.
lCelelalte 19 iazuri nu sunt apreciate ca periculoase,… pana la proba contrarie! Dar in afara de iazul de decantare de la Valea Sesii, in judetul Alba mai sunt inca 19 astfel de iazuri. Tot de Cupru Min (respectiv Energomineral) apartin iazurile Stefanca 1 si Stefanca 2, care au cam acelasi continut. Primul este in conservare, dar cel de-al doilea este inca in functiune, pe un afluent al Ariesului, in dreptul localitatii Bistra. La Baia de Aries, apartinand de Aries Min, se afla alte trei iazuri: iazul de decantare de la Sartas, unde s-a lucrat cu cianuri pana acum 2 ani.
Acesta se afla sub supraveghere, are o instalatie de neutralizare, si deverseaza tot in Aries; iazul de la Brazesti, care nu mai functioneaza dinainte de 1989, care se afla in conservare si pe care deja s-a depus vegetatie; iazul de la valea Harmanesei, ecologizat (desi a avut continut de cianuri) unde deja fauna piscicola s-a regenerat. Rosia Min are, de asemenea trei iazuri: numarul 1 si 2, la Gura Rosiei, la care incepand de anul trecut au inceput lucrarile de ecologizare si iazul nr. 3, de pe Valea Salistei, pentru ecologizarea caruia a fost executat un proiect, urmand sa fie virate sumele necesare prin Convers Min.
Mai este iazul nr. 1 ce a apartinut de Zlatna Min (inchis inainte de 1990), care este in pericol doar de… a fi furat cu totul de localnici, iazul de la Valea Mica (unde urmeaza implementarea unui proiect de ecologizare) si iazul de la Sfarci, ambele tot ale Zlatna Min-ului, care sunt monitorizate strict. La Ocna Mures, la UPSOM, sunt 6 bataluri (in industria colorosodica iazurile au alta denumire), un iaz de avarie si iazul enorm de la Socsoara.
Acolo mereu se produc poluari accidentale (ultima a avut loc in luna aprilie a acestui an, sanctionata de Garda de Mediu), cauzate de conductele de distributie, ori din cauza unor avarii. La Socsoara lucrurile se petrec oarecum invers decat la Valea Sesii. Daca ph este scazut nu e nicio problema. La ph sub 9, combinatia cu apele reziduale ale UPSOM au ca rezultat eliberarea amoniului, care nu este periculos. Dar la un ph peste 9 se elibereaza amoniac in stare gazoasa, care ucide orice vietate.
Asadar, specialistii apreciaza ca singurele probleme sunt la Valea Sesii si la Socsoara (in zona Razboieni), celelalte fiind conservate, ecologizate, sub suprevegherea unei comisii guvernamentale etc. Asa o fi, dar sunt cam prea multe cele la care "urmeaza sa se implementeze proiecte de ecologizare". Asa ca ele sunt in siguranta (ca si mediul si ca si viata si sanatatea noastra) pana la proba contrarie.