Unirea Alba: Harta potentialului eolian al judetului Alba va fi finalizata in mai 2010

"Dezvoltarea unui proiect de energie eoliana in judetul Alba" este seminarul care a reunit ieri la sala de conferinte a Hotel Golf Pianu specialisti in domeniul energiilor regenerabile din intreaga tara, la invitatia Consiliului judetean Alba, Agentiei Locale a Energiei Alba si a Societatii Germane pentru Cooperare Tehnica (GTZ).

Preocuparea pentru valorificarea energiilor regenerabile ocupa un loc important pe agenda activitatilor Consiliului judetean Alba institutia cooperand in acest scop cu GTZ in alcatuirea unei harti a potentialului eolian al judetului Alba, care va fi finalizata in luna mai a anului 2010, dar traducandu-se si in sprijinul acordat ATS Energy pentru construirea unui parc eolian in zona varfului Curcubata Mare din Muntii Apuseni. Sigur ca si celellate tipuri de energie sunt la fel de interesante, dar seminarul de ieri s-a axat pe energia eoliana, din considerentul ca in viitor energia eoliana va reprezenta una dintre cele mai importante piete pentru energia regenerabila.

Stadiul proiectului comun al CJ Alba si GTZ a fost prezentat si discutat in cadrul seminarului, dar tot pe agenda lucrarilor s-a aflat si "Dezvoltarea si implementarea unui proiect de energie eoliana" – tema prezentata de Innovative Wind Concepts (IWC), care este un dezvoltator de proiecte care identifica, realizeaza si finanteaza proiecte de energie eoliana in Europa Centrala si de Est. Participantii la seminar au aflat astfel informatii despre criteriile de selectie, costurile, sau barierele care apar in derularea unor proiecte de energie eoliana dar au cautat si solutii.

In acest context, salutand lucrarile seminarului si punctand importanta pe care ALEA si activitatile ei o au pentru Consiliul judetean Alba, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel si-a exprimat speranta ca institutiile statului sa nu incurce derularea proiectelor de energie regenerabila. La sfarsitul anului 2008, Parlamentul Romaniei a aprobat legea nr. 220 privind sustinerea investitiilor pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabila, dar normele de aplicarenu au aparut nici pana acum. Se pare ca este vorba despre unele neconcordante intre legea romana si directivele europene in domeniu. Astfel ca legea trebuie modificata si apoi din nou promulgata cu tot cu normele de aplicare.

Dincolo de dezbaterile aplicate, participantii printre care s-au aflat si prof. univ. Ioan Biris, prof. univ. Mircea Chindris, Adrian Schiopu – ARS Energy, vicepresedintele Cj Alba Sorin Bumb, reprezentanti ai agentiilor locale de energie din Ploiesti, Baia Mare si Bucuresti, reprezentanti ai Universtatii Tehnice Bucuresti, Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, ARCE Sibiu s.a. au discutat si despre necesitatea infiintarii unei federatii a agentiilor locale pentru energii regenerabile.

"Dorim ca federatia sa fie un organism care sa faciliteze realizarea concreta a politicii energetice nationale, dar in acelasi timp sa propuna forurilor nationale solutii pentru problemele concrete pe care noi le intalnim in activitatea noastra si in cea a celor care deruleaza investitiile in acest domeniu de mare viitor", ne-a declarat Florin Andronescu, directorul ALEA Alba. Cu sprijinul CJ Alba se doresca ca sediul acestei viitoare federatii sa fie la Alba Iulia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri