Unirea Alba: Construirea unei cariere de piatra la Ocolis – dorita de autoritati, contestata de ecologisti

O firma de constructii cu capital german, Kemna Materiale de Constructii doreste sa deschida o exploatare de piatra pe raza comunei Ocolis, la Jidovina. Investitiei i se opun o parte dintre localnici, sustinuti de reprezentanti ai Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu cu sediul la Cluj, motivand ca o astfel de exploatare ar presupune defrisari, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate, ceea ce va duce la distrugerea peisajului, la poluare fonica si cu pulberi a unui areal important pentru turism.

76% din suprafata comunei Ocolis este declarata arie protejata, localitatea fiind inclusa in reteaua ecologica Natura 2000. La sfarsitul saptamanii trecute, mai precis duminica, investitorii germani au organizat la Ocolis o informare publica asupra investitiei pe care doresc sa o dezvolte in zona insa s-au lovit de criticile unei parti a comunitatii locale. Acestia se tem ca exploatarea de piatra de la Jidovina va aduce poluare in zona, va genera alunecari de teren sau casele vor fi afectate de traficul greu.

Dialogul a fost greu de stabilit intre reprezentantii investitorilor si localnicii prezenti la intalnire, in lipsa unui moderator care sa conduca discutiile. Informarea a fost organizata la initiativa firmei germane si nu a avut rol de consultare publica, nefiind parte a procesului de avizare, etapa in care Kemna se afla in momentul de fata. Pentru deschiderea exploatarii este nevoie de avizul de mediu si studiul de impact dar si de autorizatia de constructie pe care o elibereaza Consiliul Judetean Alba.

"Se opun doar vreo 20 de oameni, turisti care au cabane in zona"

Potrivit primarului din Ocolis, Alin Jucan, exploatarea este contestata doar de vreo 20 de oameni care, spune edilul, nu locuiesc permanent in zona dar au cabane si case de vacanta pe raza comunei. Jucan este de parere ca si cei care se opun nu o fac din convingere proprie ci la instigarea ONG-ului Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. "Nu ne putem opune dezvoltarii comunei doar pentru ca asa vrea nu stiu ce ONG. Ganditi-va ca 76% din suprafata comunei este arie protejatata.

Asta inseamna sa nu mai construim nimic, sa nu mai facem nimic? Daca firma Kemna care este o firma serioasa va obtine toate avizele necesare nu vad de ce sa nu fim de acord cu aceasta exploatare", a precizat primarul comunei Ocolis. El sustine ca societatea cu capital german a facut deja investitii in terenuri de circa 1,2 milioane de euro, achizitionand circa 100 de hectare de pamant in zona in vederea deschiderii exploatarii de piatra.

120 de locuri de munca si dublarea sau chiar triplarea bugetului comunei

Primarul Alin Jucan sustine ca deschiderea carierei de piatra pe teritoriul comunei ar reprezenta o adevarata mana cereasca din punct de vedere financiar. Comuna Ocolis are 700 de locuitori si este situata in Muntii Apuseni, o zona cu un somaj foarte ridicat, unde locurile de munca se gasesc foarte greu. In cazul in care exploatarea va fi deschisa, peste 120 de oameni si-ar putea gasi un serviciu.
 
Nici beneficiile pentru bugetul comunei nu sunt de neglijat, potrivit lui Jucan existand posibilitatea ca acesta sa se dubleze sau chiar sa se tripleze. "Estimam ca banii care ar putea intra in bugetul comunei Ocolis de pe urma carierei de piatra ar putea fi si de 200 de milioane de lei vechi pe luna. Asta in conditiile in care banii pe care-i avem prevazuti la ora actuala nu ne ajung nici pentru plata utilitatilor", a adaugat edilul.

Construirea unui drum special intre cariera si DN75, conditie necesara

Si cei care sunt de acord cu exploatarea au pus investitorului o conditie de netrecut: camioanele care transporta piatra dinspre cariera pana la drumul national sa nu intre prin sate ci sa fie construit un drum de legatura. Potrivit primarului Alin Jucan cei de la Kemna s-au angajat sa construiasca drumul, sens in care au cumparat deja terenul aferent. "Cei de la Kemna au platit 24 de miliarde de lei vechi pentru terenul pe care urmeaza ca tot ei sa construiasca drumul", a mai spus Jucan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri