Unirea Alba: Casa ecologica din baloti de paie la Alba Iulia

Pe timp de recesiune oamenii par sa gaseasca si solutii inspirate. Daca celor mai multi dintre noi povestea purcelusului care si-a construit o "casa din paie" ne-a inveselit copilaria, secolul XXI ne demonstreaza inca o data ca povestile pot deveni realitate: un tanar albaiulian isi construieste o casa din baloti de paie.

Popa Pavel este un inginer curajos care a optat pentru constructia unei case "verzidupa ce a studiat indeaproape acest concept aplicat in special in Marea Britanie. "Cel mai greu a fost sa imi conving sotia. In general, oamenii sunt sceptici in ceea ce priveste inovatiile. Am inceput ridicarea acestei case in 2007. La momentul respectiv nu se stia atat de multe despre acest tip de constructii civile. Am consultat internetul si o serie de carti de specialitate pentru a urmari etapele ridicarii unei astfel de case", explica Popa Pavel.

In prezent casa domnului Popa este aproape gata. O astfel de constructie nu depaseste suma de 40.000 de euro, cost relativ redus comparativ cu sumele exorbitante la care se ridica casele din caramida sau alte materiale. "Pana acum am investit aproximativ 1,3 miliarde de lei. Mai urmeaza finisajele iar majoritatea obiectelor de mobilier le confectionez singur. Eu ma consider multumit si ii incurajez pe toti cei care doresc sa construiasca o casa in perioada de criza sa aleaga acest tip de constructie", completeaza tanarul inginer.

Arheologii sustin ca oamenii si-au construit case captusite cu paie inca din antichitate. Studiile ulterioare au demonstrat ca un balot de paie este un izolator perfect care nu permite pierderea caldurii prin pereti, pe timp de iarna. Acelasi confort este regasit si vara. Transferul de caldura este ingreunat de stratul de aer cuprins intre paiele balotului, cunoscut fiind faptul ca aerul este cel mai slab conductor de caldura.

Pretul unui balot de paie nu este mai mare de 1 euro iar avantajele financiare vizeaza in principal consumul redus de energie. Vara nu este necesara folosirea instalatiei de aer conditionat decat aproximativ doua ore pe zi, ceea ce reduce cu 80% factura de electricitate. Energia termica necesara in timpul iernii este de patru ori mai mica decat a caselor obisnuite, ceea ce scade si cheltuielile de incalzire.

Avantajele unei astfel de constructii pot continua. Inginerul Popa Pavel este printre putinii care au oferit o sansa tehnologiei intelegand necesitatea utilizarii in zilele noastre a materialelor ecologice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri