Pungile biodegradabile rezistă 3 ani în sol și mări

Pungi de plastic „biodegradabile” erau încă intacte la trei ani după expunerea la mediul natural, conform unui nou studiu care dezvăluie că nu există dovezi clare privind avantajele pungilor biodegradabile sau compostabile față de cele convenționale.

Cercetătorii au testat pungi compostabile, două tipuri de pungi biodegradabile și pungi de transport convenționale după expunerea de lungă durată la apă, aer și pământ. Niciuna dintre pungi nu s-a descompus în întregime în mediile în care se aflau.

Punga compostabilă a dispărut complet după trei luni în mediul marin însă cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii pentru a afla în ce substanțe se descompune și care sunt potențialele consecințe asupra mediului.

După trei ani, pungile „biodegradabile” îngropate în sol sau aflate în mare au putut fi folosite pentru a căra cumpărături. Punga compostabilă a rezistat în sol 27 de luni după ce a fost îngropată, însă nu a putut fi folosită fără să se rupă.

Cercetătorii spun că rezultatele ridică semne de întrebare privind gradul de degradare a pungilor biodegradabile și dacă acestea sunt o soluție realistă la problema deșeurilor din plastic, relatează The Guardian.

„După trei ani, am fost uimită că pungile puteau încă să țină cumpărături. A fost cel mai surprinzător că pungile biodegradabile puteau face asta. Când vezi ceva etichetat astfel, cred că presupui automat că se va degrada mai rapid decât pungile convenționale. Dar, după cel puțin trei ani, cercetările noastre arată că nu este cazul.”, a declarat Imogen Napper, autoare principală a studiului.

Conform studiului, în 2010 au fost introduse 98.6 miliarde de pungi de transport din plastic pe piața UE și aproximativ 100 de miliarde de pungi au fost introduse de atunci în fiecare an.

Bioplasticul ar putea fi mai periculos pentru mediu decât plasticul obținut din combustibili fosili

Napper a explicat că nu este clar că formulele oxo-biodegradabile sau biodegradabile se pot descompune suficient de repede pentru a reprezenta un avantaj în contextul reducerii deșeurilor marine, în comparație cu pungile convenționale.

Conform studiului, pungile compostabile ar trebui să fie descompuse într-un proces controlat de compostare, cu ajutorul micro-organismelor. Însă raportul atrage atenția că pentru acest lucru este nevoie de colectarea separată a deșeurilor compostabile.

Cercetătorii nu au găsit dovezi clare că materialele biodegradabile,oxo-biodegradabile și compostabile oferă un avantaj ecologic față de pungile convenționale din plastic și au atras atenția asupra potențialului de descompunere în microplastice.  

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri