O pungă de plastic a fost găsită în Groapa Marianelor, la peste 10.000 metri adâncime

Oamenii de știință au găsit o pungă de plastic în cel mai adânc loc din lume, Groapa Marianelor, la peste 10.000 metri sub pământ. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui proiect care adună informații despre deșeurile din adâncurile mărilor și oceanelor. 

pungi plastic oceane

Cercetătorii de la Agenţia Japoneză pentru Ştiinţă şi Tehnologie Terestro-Marină au descoperit punga de plastic în cadrul cercetărilor făcute pentru Deep-sea Debris Database. Lansată către publicul larg anul trecut, baza de date cuprinde imagini cu deșeuri din adâncurile oceanelor, surprinse de vehicule subacvatice comandate de la distanță și de submersibile de mare adâncime în ultimii 30 de ani.

Punga de plastic aflată în Groapa Marianelor, la 10,898 m adâncime, a fost descoperită în 1998, însă cercetătorii au făcut publice imaginile în luna aprilie a acestui an, în cadrul unui studiu care confirmă îngrijorările comunității științifice legate de amploarea poluării cu plastic în oceanele lumii.

Conform studiului, deșeurile de plastic se întâlnesc pretutindeni, chiar și la adâncimi mai mari de 6000 m, iar 92% dintre ele sunt produse de unică folosință. Densitatea plasticului aflat la mare adâncime în nordul Oceanului Pacific variază de la 17 la 335 de elemente pe kilometru pătrat.

3425 de deșeuri au fost înregistrate în timpul celor 5010 scufundări. 17% dintre imaginile cu deșeuri surprindeau cel puțin un organism. Cercetătorii au surprins organisme încurcate în pungi de plastic chiar și în ecosistemele aflate la mare adâncime.

„Există o îngrijorare crescândă că ecosistemele de adâncime sunt afectate deja de exploatarea directă a resurselor biologice și nebiologice – prin traularea la adâncime, minerit și dezvoltarea infrastructurii, de exemplu.”

Printre deșeurile descoperite se numără obiecte de metal, cauciuc, echipamente de pescuit, sticlă și diverse alte obiecte făcute de om.

Oamenii de știință au atras atenția că poluarea cu plastic este o amenințare pentru ecosistemele de adâncime și că singura soluție este reducerea cantității de deșeuri de plastic generate și gestionarea lor astfel încât să nu mai ajungă pe coaste, în mări și oceane.

carturesti.ro

80% din cantitatea de deșeuri generată între 1950 și 2015, adică aproximativ 6300 milioane de tone, au rămas în gropi de gunoi sau în mediu, nefiind arse sau reciclate.

Conform unui studiu recent, cercetătorii au înregistrat concentrații record de microplastice în gheața din zona Arctică.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri