În weekend, peste 1.500 de voluntari au plantat 50.000 de puieți de arbori. 10 hectare din localitatea Sânmihaiu de Câmpie, din judeţul Bistriţa Năsăud au fost îmbogățite cu gorun, frasin și pin negru.
Cei 1.500 de voluntari au venit din toată țara, dar și din afară, după ce au aflat de acțiunea de plantare de la membrii asociației, de la prieteni sau de pe rețelele de socializare. Alături de voluntari au participat și reprezentanți ISU, jandarmi și specialiști silvicultori.
„Terenul de la Sânmihaiu de Câmpie, unde am plantat sâmbătă 10 hectare de pădure, a fost deosebit de dificil din cauza înclinației, alunecărilor de teren și a pământului destul de bătătorit”, a postat asociația pe pagina de Facebook.
55 de persoane de la Direcția Silvică, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud și Garda Forestieră Bistrița-Năsăud au realizat munci silvice. Le-au arătat voluntarilor cum se plantează corect un puiet, au pregătit terenul manual, unde nu s-a putut lucra cu utilaje silvice, au pichetat, au trasat rândurile și au împărțit terenul în 10 parcele.
„Terenul este greu, cu pante destul de mari, dar pe o suprafaţă de 10 hectare am reuşit să plantăm 4,5 hectare de gorun, 4 hectare de frasin și un hectar de pin negru”, a declarat Gheorghe Ivan, directorul Direcţiei Silvice Bistriţa, potrivit Observator.
Pădurea Transilvania 5.0 este al cincilea proiect iniţiat de Asociaţia Tăşuleasa Social, care, de jumătate de deceniu, organizează câte o acţiune de împădurire în zone în care au avut loc defrişări masive. Până acum, în proiectul „Pădurea Transilvania”, iniţiat de Banca Transilvania şi Asociaţia Tăşuleasa Bistriţa, au participat peste 10.000 de voluntari. Cu ajutorul lor, peste 200.000 de puieţi au fost plantaţi pe o suprafaţă de aproape 50 de hectare. Din 2014 și până acum, Banca Transilvania a investit peste 300.000 de euro în programe de voluntariat dedicate împăduririlor.