UE trebuie sa isi revizuiasca strategia climatica

Strategia Uniunii Europene de combatere a schimbarilor climatice trebuie revizuita in lumina esecului de la Copenhaga si trebuie sa includa ONG-urile si societatea civila, astfel incat sa se obtina un acord juridic obligatoriu in Mexic.

Aceasta este pozitia eurodeputatei PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), in cadrul dezbaterilor din PE pe tema revigorarii politicilor de mediu dupa Conferinta de la Copenhaga (COP15).

"Este nevoie de actiuni prompte pentru a transpune in fapte acordul politic, precum operationalizarea celor 7,2 milioane euro destinate ‘finantarii initiale rapide’ pentru tarile in curs de dezvoltare", a declarat deputata europeana.

Rovana Plumb subliniaza faptul ca, desi pana la 18 februarie, 40 state au notificat planul de reducere a emisiilor si 100 au aderat la acordul de la Copehnaga, nu este suficient. De aceea, europarlamentarul roman a solicitat Inaltului Reprezentant al UE pentru politica externa si Comisarului european pentru clima sa prezinte urgent o strategie de diplomatie climatica.

In viziunea eurodeputatei UE si statele membre trebuie sa includa totodata politicile privind schimbarile climatice in toate parteneriatele strategice bi- si multilaterale in vederea atingerii obiectivului major de combatere a schimbarilor climatice.

UE si-a aratat dorinta de a fi asociata la acordul climatic  si a prezentat angajamentul unilateral de a reduce emisiile globale ale UE cu 20% fata de nivelurile din 1990 si intr-o oferta conditionata de a creste la 30% acest procentaj de reducere daca si alti mari generatori de emisii sunt de acord sa contribuie intr-o proportie corespunzatoare la efortul global de reducere.

Si ONG-urile cer o revizuire a strategiei climatice

Ecologistii de la organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) considera ca tinta UE de reducere a emisiilor trebuie sa fie mai ambitioasa, mai exact de 40%, pana in 2020.

„Uniunea Europeana ar putea sa preia o pozitie de lider in cadrul negocierilor la nivel international si sunt de parere ca ei ar fi trebuit sa mearga pentru o reducere a emisiilor de 40%, tinta pe care ar fi trebuit sa o propuna celorlalte state. Pentru ca daca vrem intr-adevar sa mentinem incalzirea globala sub 2 grade Celsius tinta pentru inceputul negocierilor trebuie sa fie o reducere a emisiilor cu 40%”, a declarat, pentru Green Report, Luminita Tanasie, presedintele organizatiei de mediu WWF Programul Dunare-Carpati Romania.

Pe de alta parte, Terra Mileniul III, o alta asociatie din sfera protectiei mediului, propune ca strategia de combatere a schimbarilor climatice sa mearga mai departe de anul 2020 pe motiv ca pana atunci vor fi luate doar masuri nesemnificative.

„Trebuie sa ne mobilizam si sa atingem tinta de reducere a emisiilor poluante cu 30% si sa ajutam tarile in curs de dezvoltare cu fonduri si cu suport informativ pentru ca altfel nu vom putea sa ne mentinem sub tinta incalzirii globale cu 2 grade Celsius. De asemenea, este foarte important ca tintele de combatere a schimbarilor climatice sa fie stabilite pe termen lung. Nu trebuie sa ne limitam numai la nivelul 2020 pentru ca astfel nu o sa facem decat niste proiecte nesemnificative, trebuie sa vizam o tinta mai indepartata, sa ne orientam catre 2050”, a explicat, pentru Green Report, Lavinia Andrei, presedintele asociatiei Terra Mileniul III.

In ceea ce priveste asistenta financiara a UE pentru statele in curs de dezvoltare, membrii Asociatiei Salvati Dunarea si Delta spun ca suma de 2,4 miliarde de euro este insuficienta. „2,4 miliarde de euro in doi ani este putin. Daca efortul financiar al UE pentru tarile sarace ar fi diferit de fondurile de dezvoltare internationala a statelor membere, atunci am putea analiza daca este bine. Trebuie vazut cat din fondurile de dezvoltare internationala ale statelor UE merg in direcita ajutarii tarilor sarace cu programe specifice”, a declarat, pentru Green Report, Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Citeste si UE asigura asistenta financiara de 2,4 de miliarde de euro pentru tarile sarace

spot_img

Ultimele știri