UE si-ar putea reduce emisiile cu 95% pana in 2050

Statele UE si-ar putea reduce emisiile cu 95% pana in 2050, in cazul in care toate tarile lumii ar ajunge la un asemenea acord la Copenhaga, la summitul ONU din decembrie, informeaza The Guardian.

Potrivit deciziei ministrilor de finante din statele UE, reuniti marti si miercuri la Luxemburg, emisiile vor trebui sa scada cu 30% pana in 2020. In plus, gazele cu efect de sera ale industriei aviatice trebuie sa scada cu 10% pana in 2020, fata de nivelul inregistrat in 2005, iar cele ale transportului naval cu 20%.

"Europa trebuie sa mearga mult mai departe de atat si sa isi asume responsabilitatea istorica, angajandu-se sa isi reduca emisiile cu 40% pana in 2020", a declarat Sonja Meister, director de campanii climatice al organizatiei Friends of the Earth. Pozitia este sustinuta si de organizatia Greenpeace, care anunta ca procentul nu este suficient de mare pentru a debloca negocierile la nivel international.

Pentru a ajunge la aceste tinte, ministrii UE au decis sa initieze actiuni mai ferme impotriva defrisarilor. Cu toate acestea, statele europene nu s-au inteles pe tema finantarii pe care trebuie sa o asigure tarilor in curs de dezvoltare pentru a se adapta schimbarilor climatice. Dispute au mai ramas si pe tema comertului cu certificate pentru emisii.

Polonia si alte state din estul Europei refuza sa acorde fonduri unor state ca India si China, ale caror economii se dezvolta permanent. Mai mult, Germania si Italia au ezitat sa avanseze o cifra in discutia pe tema emisiilor, pentru a nu slabi pozitia Europei in negocierile de la Copenhaga.

"Am auzit argumente legate de tactici. Dar prin anuntarea deciziei noastre acum incurajam alte state sa vina cu propunerea lor. Nu castigam nimic daca nu ajungem la o hotarare", a declarat Stavros Dimas, comisarului european pentru Mediu.

Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Olanda au sustinut acest punct de vedere, pe motiv ca Europa are mai mult de castigat daca porneste negocierile de la Copenhaga de pe pozitia pionierilor.

Foto: The Guardian

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri