Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada, au creat o nouă pudră care poate capta dioxidul de carbon provenit de la termocentrale și uzine alimentate de combustibili fosili înainte să ajungă în atmosferă, fiind mai eficientă decât metodele convenționale.
Profesorul Zhongwei Chen a creat pudra în laborator ca o nouă metodă de a modifica mărimea și concentrația porilor de carbon și spune că procesul ar putea avea multiple utilizări, inclusiv pentru filtrarea apei și stocarea energiei.
„Trebuie să găsim moduri de a gestiona tot CO2 produs din arderea combustibililor fosili.”
Când moleculele de CO2 intră în contact cu suprafața de carbon, se lipesc de aceasta. Acest proces se numește adsorbție și este ideal pentru captarea CO2, deoarece carbonul este abundent, ieftin și prietenos cu mediul.
Chen și alți oameni de știință de la Universitatea din Waterloo au colaborat cu cercetători de la mai multe universități din China pentru a îmbunătăți capacitatea de adsorpție. Au dezvoltat o tehnică nouă care utilizează sare și căldură pentru a extrage pudra de carbon negru din emisiile provenite de la termocentrale și uzine. Pudra este făcută din sfere de carbon care au numeroși pori cu un diametru de mai puțin de o milionime de metru.
„Porozitatea acestui material este extrem de ridicată. Și datorită dimensiunii lor, acești pori pot capta CO2 într-un mod foarte eficient. Performanța este aproape dublată.”, a explicat Chen.
O dată ce pudra este saturată cu CO2, poate fi transportată, stocată și îngropată în formațiuni geologice subterane pentru a preveni eliberarea dioxidului de carbon în atmosferă.