Traseu pentru biciclisti in Padurea Ceala

Asociatia pentru Promovarea Valorilor Naturale si Culturale ale Banatului si Crisanei ‘Excelsior’, in parteneriat cu Parcul Natural Lunca Muresului, va implementa proiectul intitulat ‘Traseu tematic pietonal si pentru biciclete’, care se va derula in principal in Padurea Ceala din Parcul Natural Lunca Muresului si la care vor participa sase tineri voluntari din municipiul si judetul Arad, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, informeaza Agerpres.

Dupa cum a declarat directorul Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului, Ovidiu Parv, proiectul este finantat prin programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 ‘Initiative ale Tinerilor’ al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), program sustinut de Comisia Europeana.

Potrivit sursei citate, obiectivele proiectului sunt numeroase, dar cel mai important este acela al realizarii unui traseu tematic pietonal si pentru biciclete in lungime de 1,5 kilometri, unde vizitatorii sa isi petreaca timpul liber outdoor, practicand activitati sportive, mai precis ciclism, in natura si
totodata sa primeasca detalii despre elementele de biodiversitate, prin intermediul a zece panouri informative aflate de-a lungul traseului.

Cei sase voluntari vor capata de asemenea deprinderile necesare unui ghid turistic pentru insotirea grupurilor de vizitatori care fac excursii cu canoe si bicicleta. ‘Totodata se va promova conservarea si protejarea mediului inconjurator prin activitati si campanii ce au ca scop pastrarea curateniei pe traseul respectiv, dar si pe toata suprafata ariei protejate, precum si cresterea constientizarii in randul tinerilor asupra importantei formarii profesionale, prin discutii avand ca tema ‘Declaratia de la Copenhaga’ din 2002 privind intarirea cooperarii europene in domeniul formarii profesionale, care joaca un rol decisiv in crearea viitoarei societati europene’, a adaugat Ovidiu Parv.

Padurea Ceala, situata in apropierea municipiului Arad, este cautata saptamanal de sute de vizitatori, majoritatea acestora fiind interesati de ceea ce pot gasi aici. Ce animale sunt aici, care sunt cei mai comuni arbori, ce flori cresc aici, sunt unele din intrebari la care initiatorii proiectului doresc sa dea un raspuns prin realizarea acestui traseu tematic in circuit, cu o lungime de 1,5 kilometri.

Vizitatorii vor fi surprinsi de faptul ca in Padurea Ceala sunt caprioare si mistreti, foarte multe pasari si specii de nevertebrate protejate. Stejarul si frasinul sunt arborii cei mai raspanditi, iar paducelul cel mai frecvent arbust. Toate aceste informatii vor fi oferite de realizatorii traseului, fiind descrise in zece panouri informative ce vor putea fi vizualizate parcurgand traseul pe jos sau cu bicicleta.

Foto: metropotam.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri