Top 10 specii amenintate de incalzirea globala

Pestele clovn, care a inspirat filmul Disney Finding Nemo si ursul Koala sunt doar cateva dintre speciile care ar putea fi sterse complet de pe fata pamantului din cauza schimbarilor climatice, se arata intr-un studiu recent citat de Telegraph.

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) a efectuat un top 10 al animalelor care sunt in pericol de disparitie pentru a arata liderilor prezenti la summitul climatic de la Copenhaga consecintele nefaste incalzirii globale.

Prima pozitie in top este ocupata de pestele clovn care traieste in oceanele Indian si Pacific. Acest peste a devenit faimos prin filmul Finding Nemo, dar ceea ce nu se stie despre el este ca se afla in mare pericol de extinctie din cauza cresterii nivelului de dioxid de carbon (CO2).

Potrivit IUCN, oceanele se transforma in acid pe masura ce absorb CO2-ul din atmosfera, fapt care conduce la perturbarea simturilor pestelui clovn, precum mirosul si abilitatea acestuia de a-si procura hrana. Acidificarea oceanelor afecteaza si coralii, decolorandu-i si slabindu-le scheletul.

Ursul Koala este si el in pericol fiind amenintat de seceta, incendii de padure si scaderea continutului nutritional din frunzele de Eucalipt din cauza nivelului prea ridicat de CO2.

Pinguinii imperiali sunt amenintati de topirea ghetatilor care ii impiedica sa se reproduca si sa isi creasca puii. In marea ce inconjoara Arcitcul balena beluga sau balena alba va avea de suferit pe masura ce tot mai multe vase maritime ii incalca teritoriul si ii perturba stilul de viata.

De asemenea, la Polul Nord, vulpea arctica si foca inelata se confrunta cu probleme similare. Topirea ghetii le-ar lasa fara hrana si locuri de crestere a puilor.

Somonul, care valoreaza sute de milioane de lire sterline in industria pescuitului, este amenintat de cresterea temperaturii apelor care reduce nivelul de oxigen si afecteaza eforturile sale de reproducere.

In regiunile mai calde, testoasa cu piele pe spate nu se poate reproduce pe plajele tot mai afectate de furtuni cauzate de schimbarile climatice, iar copacul de aloe din Africa de Sud nu se poate adapta la conditiile exreme de seceta.

Foto: telegraph.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri