Telegraful Prahova: 31 de gropi de gunoi trebuie inchise de urgenta

Gropile de gunoi din Prahova care nu corespund standardelor de mediu ale UE trebuie sa fie inchise in mai putin de jumatate de luna. Pentru a fi siguri ca niciun depozit din cele 31 neconforme din judet nu va ramane deschis, comisarii de mediu promit ca amenzile vor fi acordate pe numele primarilor, asa ca edilii vor fi nevoiti sa scoata din propriile buzunare sumele de bani pentru plata sanctiunilor.

Conform normelor impuse de Uniunea Europeana, toate loturile de teren pe care acum sunt depozitate deseuri vor fi redate, pana cel tarziu in 2010, circuitului agricol. In Prahova, standardele UE vor fi insa atinse in mai putin de jumatate de luna, iar cele 31 de gropi de gunoi care nu respecta nici pe departe normele minime de functionare vor fi de domeniul trecutului.

“Avem 17 comune cu 24 de sate unde sunt 31 de depozite neconforme ce vor fi inchise. Am trimis notificari la primarii inca de la inceputul anului si am anuntat acest lucru, tocmai pentru a preveni situatia in care sa ni se spuna ca nu au avut timpul necesar. Am primit de la unii edili raspunsuri cum ca au rezolvat problema de ceva vreme si acum asteptam termenul limita sa vedem rezultatele. Oricum, este o forma destul de simplificata pentru a le inchide, se strang deseurile si apoi acopera cu pamant terenul, scopul fiind ca toate loturile sa fie redate circuitului agricol“, ne-a declarat Stefan Popescu, comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova.

In judet sunt insa si rampe care respecta toate conditiile de mediu, precum cele de la Valenii de Munte, Boldesti Scaeni, Draganesti sau Valea Doftanei, existand in acelasi timp si proiecte pentru noi astfel de locatii.

Amenzi de la UE

Statul risca sa fie amendat de Uniunea Europeana cu 200.000 de euro pe zi daca terenurile acoperite de localnici cu deseuri nu vor reintra in circuitul agricol la termenul dat, asa ca, pentru a nu se ajunge la o astfel de situatie, Garda de Mediu va avea grija ca toate gropile de gunoi cu probleme sa dispara. Si cum altfel daca nu tot prin sanctiuni, de data aceasta ele fiind aplicate chiar primarilor, si nu institutiilor publice.

“Nu vrem ca statul sa fie penalizat, mai ales in conditiile in care toata lumea vorbeste de criza economica si bugetul este deja afectat, asa ca vom amenda, cu sume cuprinse intre 3.000 si 15.000 de lei, primarii care nu au rezolvat problemele, pentru ca ei sunt cei responsabili“, a mai precizat Stefan Popescu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri