Telegraful de Prahova: Colectare selectiva cu saci si carute

Colectarea selectiva a fost, si in 2009, un esec al administratiei ploiestene. In tot anul au fost colectate selectiv putin peste 700 de tone de deseuri, reprezentand sub 1% din total. Responsabilitatea este impartita intre autoritati, operator, cetatenii care arunca la nimereala si hoti.

Colectarea selectiva in Ploiesti este facuta cu sacii sau carutele. Cel putin asta putem deduce daca urmarim pret de cateva ore activitatea la platformele de gunoi din municipiu. Acestea au devenit principala sursa de „materie prima” pentru hotii de sticle sau cartoane, care vin cu saci, caruturi ori carute si incarca aceste deseuri, pe care ulterior le vand la firme autorizate sa le valorifice.

Intreaga operatiune se desfasoara inainte ca oamenii legii sau angajatii operatorului de salubritate sa ajunga la platformele de gunoi. Nici nu este de mirare, in aceste conditii, ca statistica la nivelul municipiului este foarte slaba. Cifrele arata o situatie sub orice plan pe care l-ar putea stabili administratia locala. Potrivit informatiilor primite de la Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, operatorul care face salubritate in Ploiesti si Blejoi a colectat selectiv pe toata durata anului trecut 723,5 tone de hartie, sticle si plastic. Cantitatea reprezinta 0,83% din totalul de deseuri ridicate de operator de pe teritoriul celor doua localitati.

„Blejoiul are oricum o pondere foarte mica in aceste cantitati, procentul fiind valabil pentru Ploiesti, unde este o cantitate foarte mica la colectarea selectiva. Cauzele sunt mai multe, simtul civic nedezvoltat al unor cetateni, dar si faptul ca nu sunt create conditiile necesare. Nu exista un target la colectarea selectiva, legea nu impune niciun procent”, ne-a precizat Mihai Buzea, directorul APM Prahova. Prin contractul incheiat cu Primaria, Veolia, operatorul de salubritate din Ploiesti, are si obligatia de a efectua colectare selectiva. In acest sens, au fost amplasate in municipiu mai multe pubele speciale inca din anii trecuti, insa operatorul nu a inregistrat cresteri semnificante.

„Am facut in cartierul Nord un proiect cu 33 de perechi de containere, care a mers vreo trei saptamani. Apoi, oamenii au inceput sa amestece cu gunoiul menajer. Cele mai multe containere sunt acum stricate, au distrus sistemul de blocaj si capacele. Este un esec. N-am oprit niciodata colectarea selectiva, dar fara o implicare a autoritatilor, a operatorului si a populatiei nu ai cum sa obtii rezultate mai bune”, ne-a precizat purtatorul de cuvant al operatorului de salubritate din Ploiesti, Cornel Vicol, adaugand ca, din cantitatea totala de deseuri colectate selectiv, cea mai mare parte provine oricum de la agentii economici si din parteneriatele cu diverse scoli din Ploiesti.

Hotul neprins e negusor cinstit

Politia Comunitara este institutia care ar trebui sa sanctioneze hotii de PET-uri si cartoane, insa de multe ori cei care cotrobaie prin gunoaie apuca sa fuga inainte sa dea ochii cu vreun agent. „Noi am desfasurat o monitorizare in cartierul Vest, la 11 platforme. La orice ora ne-am dus, am gasit de fiecare data o caruta macar la una dintre aceste platforme, iar in Ploiesti circulatia carutelor este interzisa”, ne-a mai spus Cornel Vicol.

Rezultat slab si pe judet

Nici la nivelul intregului judet nu sunt rezultate mai bune. Anul trecut, in Prahova au fost colectate 214.382 de tone de deseuri, dintre care numai 1.223 de tone selectiv, potrivit datelor de la APM. Procentul pe tot judetul este de 0.57 %.
 

spot_img

Ultimele știri