Mai multe dintre blocurile din Ploiesti trase la sorti pentru reabilitare termica figureaza pe lista imobilelor afectate de seisme, fapt care nu poate face posibila efectuarea unor astfel de lucrari inainte de consolidarea cladirilor in cauza. Pentru acest lucru, primarul Andrei Volosevici are o explicatie: “am preferat sa nu existe suspiciuni“.
La Ploiesti, programul de reabilitare termica nu este chiar atat de simplu de pus in practica. Daca luni, in urma tragerii la sorti, zeci de administratori s-au bucurat ca blocurile lor figureaza pe lista celor programate pentru a fi reabilitate in acest an, unora trebuie sa le dam o veste proasta. Dezamagiti vor fi, in primul rand, ploiestenii care locuiesc in imobilele afectate de seisme. Reabilitarea termica nu poate fi facuta inainte ca blocurile sa fie consolidate.
Curios sau nu, in urma tragerii la sorti a imobilelor care vor fi reabilitate termic in acest an, pe lista figureaza si blocuri care au fost expertizate tehnic si au fost incadrate in gradul I si II de risc sesimic. Adica, potrivit specialistilor, la un cutremur cu magnitudine mai mare constructiile risca sa se prabuseasca.
Risipa de bani
Reabilitarea termica a unor astfel de imobile ar insemna o risipa de bani in conditiile in care, concomitent, nu are loc consolidarea constructiilor.
De exemplu, blocul 12 de pe Soseaua Nordului figureaza si in lista publicata pe site-ul municipalitatii ca fiind incadrat in gradul I de risc seismic. Aceeasi situatie este si in cazul blocului A2 de pe strada Tarnavelor sau a imobilului nr. 3 de pe strada Brebenei. Sunt si unele imobile de pe strada Cameliei care, desi trase la sorti, nu pot fi reabilitate termic inainte de a fi consolidate. In cazul unui cutremur, faptul ca imobilele ar avea termopane si izolatie nu ar conta prea mult. Iar ca sa fie consolidate blocurile, procedurile care trebuie parcurse sunt de durata si necesita o finantare mult mai mare.
A intors-o ca la Ploiesti
Primarul municipiului Ploiesti, Andrei Volosevici, a sustinut ieri ca s-a inteles gresit faptul ca toate cele 200 de imobile trase la sorti vor fi reabilitate termic.
“Orice fel de reabilitare necesita realizarea unui audit, a unui proiect si a unei expertize tehnice. Practic am stabilit blocurile care vor parcurge aceste etape. Bineinteles, nu se poate face reabilitare termica la un imobil care trebuie mai intai consolidat“, a sustinut edilul. Potrivit acestuia, faptul ca pe lista blocurilor care au fost trase la sorti figureaza si imobile care trebuie mai intai consolidate are la baza o explicatie simpla.
“Pentru a nu exista suspiciuni, au fost luate in calcul toate cererile depuse pentru reabilitare termica, astfel incat nimeni sa nu se supere“, ne-a spus primarul. Cu alte cuvinte, e mai bine ca oamenii sa traiasca sperand ca blocurile lor vor fi reabilitate termic, chiar daca acest lucru nu se va intampla prea curand.
Atentie, pica!
Programul de expertizare tehnica, demarat in 1994, a fost sortit esecului, ca aproape orice proiect guvernamental, in conditiile in care nu s-a bucurat de o finantare substantiala. Cel de-al doilea program maret, referitor la reabilitarea termica, a inceput cu stangul in conditiile in care nu toate imobilele sunt expertizate. Dar si pentru acest lucru exista o explicatie.
“Expertizarile tehnice nu au fost realizate si din cauza lipsei de fonduri, dar in acest caz municipalitatea nu s-a putut implica pentru ca programul a fost unul guvernamental, iar banii erau virati de la bugetul de stat cu aceasta destinatie. Exista si o alta problema. Cea legata de contestarea expertizelor tehnice efectuate pana acum, insa legea nu prevede cine anume trebuie sa plateasca o noua expertiza“, a sustinut Volosevici.