Președintele SUA, Barrack Obama, continuă lupta cu efectele încălzirii globale. El intenționează să le impună companiilor din exploatarea gazelor de șist din SUA o limitare a emisiilor de metan cu 45% până în 2025. Iar acest lucru se întâmplă în momentul în care America a devenit primul producător de gaze de șist prin fracturare hidraulică, scrie L’Express.
Spre finalul mandatului său, Obama relansează lupta împotriva schimbărilor climatice prin măsuri care vizează reducerea emisiilor de metan, care reprezintă 10% din gazele cu efect de seră, emise de SUA. Casa Albă subliniază că producția de petrol se află la cel mai înalt nivel atins în ultimii 30 de ani, în SUA, făcând din acest stat primul producător mondial de gaze naturale, obținute prin fracturare hidraulică.
În același timp însă, Casa Albă susține necesitatea unor măsuri pentru limitarea emisiilor de metan legate de exploatarea gazelor de șist. Emisiile de metan au scăzut cu 16% din 1990, dar ar putea s crească cu 25% până în 2015, în absența unor măsuri suplimentare, iar obiectivul executivului American este de a reduce emisiile cu 45% până în 2025 în raport cu 2012.
În acest context, Obama care a făcut din schimbările climatice unul dintre obiectivele sale prioritare, fiind în asentimentul Agenției americane de Protecție a Mediului (EPA) va agrea inclusiv noi reglementări specifice pentru noile instalații petroliere. Administrația de la Casa Albă va elabora și noi reguli pentru securitatea gazoductelor care vor contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaz metan.
Citește și:
Greenpeace: Independența energetică națională nu poate fi asigurată de gazele de șist
Demonstrațiile contra gazelor de șist finanțate cu 82 milioane euro de către Rusia