Summitul ONU pentru clima de la New York a temperat sperantele intr-un rezultat pozitiv al conferintei de la Copenhaga din decembrie, potrivit Reuters.
Un pact, similar cu protocolul semnat la Kyoto, care sa limiteze emisiile devine tot mai putin probabil pentru acest an. Cu toate acestea, expertii in clima sustin ca statele, chiar si cele afectate de recesiune, ar putea face concesii in ultimul moment.
Chiar daca liderii de state prezenti la New York au recunoscut urgenta problemelor de mediu, putine tari au anuntat actiuni concrete. Printre cele mai citate discursuri a fost cel al presedintelui chinez, Hu Jintao, care a anuntat, pentru prima data, intentia tarii sale de a-si reduce emisiile pana in 2020. Totusi, el nu a precizat un procent, mentionand doar ca acesta va fi „notabil”.
„Acest lucru este semnificativ si arata seriozitatea Chinei in legatura cu actiunile impotriva schimbarilor climatice. Principala piesa lipsa este acum initiativa din partea Statelor Unite”, a explicat Johan Rockstrom, director al Stockholm Resilience Center.
Secretariatul ONU pentru Clima anunta ca summitul de la Copenhaga trebuie sa stabileasca cel putin pasii ce trebuie urmati pentru ca emisiile sa scada drastic pana in 2020. Restul detaliilor, ca metodele prin care pot fi stranse fondurile necesare si distribuirea lor, pot fi stabilite in 2010. Oficialii ONU sustin ca un minim de 10 miliarde de dolari trebuie aprobat in acest an.
Un acord trasat anul acesta ar lasa destul timp pentru ratificare pana in 2012, atunci cand expira protocolul de la Kyoto. Opiniile la nivel international raman impartite in legatura cu partea de responsabilitatea a fiecarei parti pentru gazele cu efect de sera. In plus, tarile bogate au aprobat pana acum limitari ale emisiilor cu o medie de doar 11-15% pana in 2020, fata de nivelul inregistrat in 1990.
Liderii G20 se intalnesc joi si vineri la Pittsburgh, dar sperantele sunt minime pentru o decizie concreta pentru limitarea emisiilor.
Foto: Reuters