Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sulfina Barbu: Romania trebuie sa se astepte la noi scrisori din partea CE

Romania trebuie sa se mai astepte, din pacate, la alte scrisori de atentionare din partea Comisiei Europene pe probleme de Mediu, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (CAPATEE) din Camera Deputatilor.

"Agenda Ministerului Mediului ar fi trebuit sa fie stabilita de cele doua documente importante si anume Programul de guvernare si Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Asteptam, din pacate, si alte scrisori de atentionare din partea Comisiei Europene. Recuperarea restantelor va fi o sarcina dificila pentru detinatorul viitorului mandat de ministru", a apreciat Barbu.

Sefa CAPATEE a adaugat ca toate deschiderile de proceduri de infringement la adresa Romaniei reprezinta "consecinta previzibila a lipsei de preocupare a fostilor ministri ai mediului din ultimii aproape 3 ani".

Fondurile de mediu trebuie sa sprijine companiile petroliere

Intrebata ce se va intampla daca autoritatile de la Bucuresti nu-si vor respecta termenele in relatia cu UE, in ceea ce priveste golirea depozitelor de reziduuri petroliere (n.r. bataluri de slam), Sulfina Barbu a mentionat ca "Fondul de mediu trebuie sa sprijine companiile petroliere sa-si realizeze obligatiile de mediu, dar cu discernamantul necesar si, mai ales, pentru lucrari care nu au fost cuprinse si asumate ca atare in contractele de privatizare".

"Desigur nu putem discuta de finantari nerambursabile", a adaugat deputatul. Potrivit obligatiilor prevazute in Tratatul de aderare, Romania trebuie sa goleasca cele 50 de bataluri de slam existente la nivel national, ceea ce presupune o cheltuiala de circa 75 de milioane de euro. La inceputul lunii septembrie, Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu /GNM/, Silvian Ionescu, declara ca Romania risca declansarea procedurii de infringement pe acest sector.

"In general, operatorii sau companiile petroliere au cunoscut aceste reglementari, dar au tot amanat momentul de golire a batalurilor. Acestia se fac ca nu inteleg ca, de fapt, termenul este 31 decembrie 2009, nu 31 decembrie 2010. Exista riscul de a fi trasi, din nou, de maneca de Comisia Europeana in privinta golirii batalurilor la termen", a explicat Silvian Ionescu.

La ora actuala, trebuie golita o cantitate de peste un milion de metri cubi de slam, la nivelul intregii tari, dar pentru tratarea acestei cantitati "nu exista capacitate tehnica pentru a respecta termenul impus", a specificat Ionescu. Oficialul GNM a mentionat ca Romania este inca in termen la acest capitol, pana la 31 decembrie 2009, iar Garda nu poate aplica amenzi operatorilor decat dupa 1 ianuarie 2010. In privinta sanctiunii pe care ar putea sa o primeasca Romania in acest caz, Silvian Ionescu a evitat sa dea un raspuns, declarand, insa, ca valoarea cuantumului ramane la latitudinea forului european.

Casa Verde, departe de obiectivele propuse

Obiectivele programului "Casa Verde" sunt departe de a fi atinse, iar numarul redus de aplicatii demonstreaza acest lucru, a mai declarat, vineri, Sulfina Barbu.

"Toate bunele intentii sfarsesc rau daca lucrurile nu sunt planificate si evaluate corect din faza initiala. Cred ca obiectivele acestui program sunt departe de a fi atinse, iar numarul redus de aplicatii denota acest lucru", a spus Barbu. In opinia deputatului, in derularea programului "Casa Verde" nu s-a tinut cont de o adaptare a acestuia la nevoile din Romania.

"Ne amintim care a fost tensiunea creata cu ocazia lansarii pripite si propagandistice a programului la finele anului 2008. Cred ca s-au folosit instrumente prost dimensionate fata de cerintele normale ale unei astfel de actiuni, pe fond binevenite in Romania", a apreciat presedintele CAPATEE.

Pana la 30 septembrie 2009, in etapa a doua a programului "Casa Verde" au fost depuse 77 de dosare, aproape dublu fata de raportarea din saptamana precedenta, cand se inregistrasera 37 de solicitari. Totodata, Agentia Fondului de Mediu (AFM) a anuntat prelungirea termenului de depunere a proiectelor pana la data de 9 octombrie 2009 inclusiv, orele 14.00.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri