Sulfina Barbu cere discutarea problemei culturilor energetice

Presedintele Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic, Sulfina Barbu, ii solicita ministrului Agriculturii, ca la discutiile pe care le va purta cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, sa abordeze si problema culturilor energetice.

“Este important sa subliniem ca este o problema complexa, care nu implica doar mediul. Daca vom sprijini corect culturile energetice, vom crea locuri de munca in mediul rural si vom impulsiona dezvoltarea satelor”, a declarat Sulfina Barbu.

Aceasta a mai precizat ca dupa eliminarea subventiei europene pentru culturile energetice, situatia din Romania risca sa se agraveze, tocmai cand acest tip de culturi incepuse sa se dezvolte.

In ultimii trei ani, suprafata cultivata a crescut pana la 70.000 hectare datorita sprijinului financiar european. In cazul sistarii acestuia, suprafata cultivata in Romania este in pericol sa se reduca drastic, a explicat Barbu.

„Sunt convinsa ca sfatul comisarului european pentru Agricultura ne va ajuta sa identificam cea mai eficienta cale pentru a veni in sprijinul agricultorilor care s-au orientat spre culturile energetice, precum si al producatorilor de biocombustibil. Pentru 2020, Romania are tinta fixata de UE, ca procentul biocarburantilor in benzina si motorina sa fie de cel putin 10% si, in acelasi timp la nivelul UE s-a stabilit ca terenurile agricole trebuie folosite cu prioritate pentru asigurarea hranei. Prin urmare, Romania trebuie sa isi stabileasca o foaie de parcurs pentru 2020, prin care sa isi respecte tintele de mediu si, in acelasi timp sa dezvolte un tip de agricultura care poate deveni caracteristic pentru Romania. Culturile energetice pot deveni o solutie alternativa pentru revigorarea agriculturii romanesti si o solutie pentru protejarea mediului in acelasi timp”, a mai spus Barbu.

Autoritatile romane trebuie sa identifice suprafetele agricole care se preteaza la cultivarea plantelor energetice destinate producerii de biocombustibil. Acesta este primul pas in stabilirea unor masuri de sustinere a culturilor energetice, dupa ce Comisia Europeana a sistat ajutorul pentru acestea.

In ultimii trei ani, suprafata cultivata a crescut pana la 70.000 hectare datorita sprijinului financiar european. In cazul sistarii acestuia, suprafata cultivata in Romania ar putea sa se reduca simtitor.

In 2010 Romania are tinta fixata de UE, ca procentul biocarburantilor in benzina si motorina sa fie de cel putin 5,75% si cel putin 10% pana in 2020. Aceste tinte obligatorii pentru fiecare stat sunt de fapt unul dintre argumentele pe care se bazeaza decizia CE. Pentru ca fiecare stat este obligat sa ia masuri proprii pentru a-si intretine suprafata destinata culturilor energetice si pentru a-si creste productia.

Foto: panoramio.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri