Suceava: Primariile – verificate de comisarii de mediu

Primariile din judetul Suceava, in special cele care nu au trimis notificari prin care sa anunte ca au inchis platformele de deseuri, din 16 iulie, conform legislatiei in vigoare, vor fi verificate, incepand de marti, de comisarii Garzii Judetene de Mediu (GJM) Suceava, potrivit Agerpres.

"Tot marti, va fi efectuat un control si la Radauti, deoarece primaria a spus ca transporta deseurile la Botosani, dar prestatorul, respectiv Servicii Comunale, nu a transmis nicio adresa in acest sens", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, seful GJM Suceava, Adriana Iordache. In judetul Suceava vor functiona doua depozite ecologice, la Moara si Pojorata, precum si cinci statii de transfer la Radauti, Falticeni, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei.

Adriana Iordache a precizat ca pentru depozitul de la Moara au inceput dezbaterile publice privind studiul de impact, iar la solicitarea primariilor au fost stabilite obligatiile de mediu.

"Prima obligatie este aceea de sistare a depozitarii deseurilor pe vechile platforme, apoi indepartarea deseurilor voluminoase de genul anvelope uzate. Se interzice depozitarea acestora pe platforme, iar inainte de efectuarea de lucrari de inchidere a acestor gropi, anvelopele trebuie colectate separat. Se interzice arderea acestora. O alta obligatie este nivelarea si compactarea depozitelor pentru a nu exista gropi si denivelari in care sa se faca depozitari clandestine. Apoi se acopera cu pamant. Dupa ce au urmat toti acesti pasi, primariile si prestatorii de servicii trebuie sa notifice la Agentia de Protectie a Mediului ca au facut aceste lucruri", a explicat Iordache.

Un numar de 12 primarii din judet s-au conformat in acest sens cu mult inainte de termenul de 16 iulie. Este vorba despre primariile Frumosu, Crucea, Hartop, Vadu Moldovei, Ipotesti, Moldovita, Vatra Moldovitei, Sadau, Breaza, Dragoiesti, Pojorata si Dorna Arini. Alte 13 primarii au anuntat ca au efectuat lucrarile de ecologizare a vechilor gropi de gunoi. Acestea sunt Forasti, Mitocu Dragomirnei, Siminicea, Izvoarele Sucevei, Fratautii Vechi, Fundu Moldovei, Cosna, Balaceana, Stulpicani, Radaseni, Darmanesti, Fantana Mare si Liteni. Totodata, Iordache a spus ca la GJM Suceava s-a primit o sesizare prin care se anunta ca Primaria Ostra, in loc sa rezolve problema inchiderii gropii si transportarea deseurilor catre un depozit autorizat a sapat o groapa langa blocuri si depoziteaza deseurile acolo. "Vom trimite comisarii acolo sa vedem ce se intampla si daca se adevereste vom pune sanctiuni", a spus Adriana Iordache. Amenzile pentru primariile ce nu au inchis actualele gropi de gunoi sunt de la 50.000 de lei la 100.000 de lei.
 

spot_img

Ultimele știri