Subventiile de 100% pentru reabilitarea termica nu sunt eficiente

Asociatia Liga Habitat considera ca subventiile de 100% pentru reabilitarea termica nu sunt eficiente si cere Ministerului dezvoltarii regionale si locuintei sa regandeasca legea reabilitarii.

“Decat sa faci 600 de blocuri cu subventii de la stat de 100%, mai bine faci 3000, cu 20% subventie si pui si economia pe picioare”, a declarat Mihai Mereuta, presedintele asociatiei Liga Habitat.

Mereuta sustine ca ar trebui facute anchete sociale serioase, iar subventiile de 100% sa fie date doar in cazurile de maxima nevoie. Liga Habitat a incheiat ieri un proiect derulat pe parcursul a 18 luni, intitulat “Imbunatatirea capacitatii asociatiilor de proprietari din Romania pentru derularea programelor de reabilitare termica a cladirilor de locuit”. Asociatia s-a intalnit cu asociatiile de proprietari din 34 de orase si i-a sfatuit in ceea ce priveste accesarea fondurilor, dar si cum se face o reabilitare corecta a cladirilor.

“Trei sferturi din blocurile din cele 34 de localitati au fost reabilitate necorespunzator. Blocurile nu aveau analiza a structurii sau un audit energetic”, a declarat Constantin Petriu, membru al asociatiei Liga Habitat. Nemultumirile asociatiilor de proprietari vor fi transmise ministerului.

“Concluzia noastra este ca reabilitarea termica trebuie sa se faca intr-un mod corect. O reabilitare gresita nu aduce nicio economie”, a explicat Mihai Mereuta. Pe parcursul intalnirilor, Liga Habitat a constatat ca exista primarii in tara care minteau asociatiile de proprietari ca nu exista banii pentru reabilitare.

“Aveau banii in cont, dar nu erau in stare sa faca procedurile necesare”, a aratat Mereuta. De asemenea, presedintele vrea sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste calitatea lucrarilor executate.

“Acolo unde subventiile sunt de 100%, oamenii nu s-au interesat de lucrari si au fost platite sume exorbitante pe metrul patrat executat, iar calitatea a fost foarte joasa”, a mai explicat Mereuta. Ministerul ar trebui sa extinda creditele subventionate pentru locatarii care vor sa faca reabilitare.

“Scopul subventiei este sa vina cu o particica si sa intregeasca suma, iar lucrurile sa se puna in miscare. Daca subventionezi 100%, distrugi toata piata”, a concluzionat Mihai Mereuta.

Text: Loredana Pana / Green Report
Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri