Unele simulari pe computer supraestimeaza impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii, sustin cercetatorii de la Universitatea Oxford, intr-un articol publicat in revista Science.
Acestia sustin ca modelele care analizeaza zone intinse nu iau in considerare variatiile locale, precum topografia si microclimatul. Simularile la scara mica, in schimb, ofera o perspectiva mai optimista a impactului schimbarilor climatice.
Unul dintre studiile citate se refera la soarta plantelor din Alpii elvetieni. “Un model la scara europeana (cu celule de 16km pe 16km) a prezis pierderea tuturor habitatelor in timpul celui de-al XXI-lea secol”, se precizeaza in articol. “Dar, un model care a folosit date de la nivel local (cu celule de 25m cu 25m) a prezis persistenta habitatelor pentru 100% dintre speciile de plante”, se mai precizeaza.
Unul dintre autorii articolului, Shonil Bhagwat, explica faptul ca oamenii de stiinta vad lucruri diferite cand se uita la o scara mai mica. “Spre exemplu, studiile la scara mica dau informatii despre variatiile microclimatice, pe cand modelele la scara larga prezic schimbari uniforme”, spune acesta.