Solutii IT&C pentru un secol 21 mai verde

Industria IT&C poate juca un rol foarte important in sustinerea oricarui proiect de protectie a mediului, a explicat Carl-Henric Svanberg, presedinte si CEO al Ericsson, membrilor ONU reuniti la New York, anunta un comunicat Ericsson.

Svanberg a incurajat liderii adunati la aceasta intalnire sa includa domeniul IT&C pe agenda conventiei ONU despre schimbari climatice desfasurate la Copenhaga, in decembrie.

„Suntem datori generatiilor viitoare sa profitam de tehnologia disponibila astazi, pentru ca a ignora acest potential poate ameninta succesul nostru in a reduce emisiile de CO2”, a declarat Carl-Henric Svanberg.

Daca diferite studii au aratat deja ca sectorul IT&C are potentialul de a reduce emisiile de CO2 cu 15% pana in 2020, Ericsson este convins ca aceste reduceri ar putea fi substantial marite in contextul unei agende climatice orientate spre inovatii, arata comunicatul Ericsson.

„Ne orientam spre o agenda care sa conduca la reduceri de 50-80% de emisii de dioxid de carbon pana in 2050”, a declarat Svanberg. „Avantajul solutiilor IT&C este ca ele nu doar reduc emisiile de dioxid de carbon, ci au si potentialul de a imbunatati semnificativ calitatea vietii”, a mai spus acesta.

Spre exemplu, prin solutii cu totul noi, tehnologia de comunicatii mobile reduce emisiile de carbon si creste eficienta energetica in alte sectoare, dar poate de asemenea imbunatati serviciile de comunicatii, sanatate, distributie, educatie si alte servicii indispensabile, disponibile in zone defavorizate.

Pana acum, discutiile legate de protectia mediului s-au axat in principal pe modul in care pot fi reduse emisiile provenite din industrii foarte poluante, fara insa ca presiunea cheltuielilor sa afecteze negativ economia.

Desi acesta este un subiect important si delicat, mai multa atentie ar trebui acordata faptului ca modificari structurale im dezvoltarea infrastructurii urbane pot reduce emisiile, sustinand in continuare cresterea economica.

Dezvoltarea economica si reducerile de emisii de carbon nu doar ca nu se exclud reciproc, ci chiar se sustin una pe alta. Este nevoie doar de o abordare bazata pe inovatie, care sa se orienteze catre a descoperi moduri mai „inteligente” de a face lucruri. Industria IT&C detine toate instrumentele pentru a oferi solutii noi menite sa sustina un stil de viata urban cu impact redus asupra mediului, se mai precizeaza in comunicat.

Numeroase studii din domeniul academic, guvernamental sau privat au demonstrat potentialul extraordinar al solutiilor IT in a reduce emisiile de CO2. Aceste studii estimeaza ca solutiile IT&C ar putea reduce aproximativ 15% din emisiile mondiale de dioxid de carbon pana 2020.

Potentialul reducerilor emisiilor de CO2

Unul din principalele motive pentru care solutiile IT&C lipsesc din cele mai multe strategii climatice se refera la faptul ca potentialul acestor solutii nu este bine cunoscut si inteles.

Majoritatea companiilor, dar si cei responsabili pentru trasarea strategiilor publice s-au orientat strict catre reduceri intre 5% si 10% ale emisiilor (ghidati fiind de acordul de la Kyoto, prin care tarile se angajau sa reduca emisiile cu 6-8% pana in 2012) si s-au concentrat pe masuri menite sa ii convinga cei mai importanti poluatori sa reduca tot mai mult emisiile.

Cu toate acestea, utilizarea putin sustenabila a masinilor, avioanelor si a hartiei poate fi inlocuita prin solutii IT care sa permita reduceri structurale de 50% sau chiar mai multe.

Destul de des, 90-99% dintre aceste emisii pot fi reduse complet daca solutiile IT&C permit livrarea unor servicii similare in moduri complet diferite, spre exemplu prin intalniri virtuale, munca in sistem telework sau sistem m-banking. Datorita acestui fantastic potential, solutiile IT ar trebuie sa reprezinte un element fundamental al tuturor strategiilor climatice.

Foto: northwestern.edu
 

spot_img

Ultimele știri