Sfaturi de la Arctic pentru reducerea consumului de energie

Un set cuprinzator de sfaturi ecologice, usor de implementat, a fost lansat de Arctic pentru a ii indemna si ajuta pe oameni sa isi diminueze consumul de energie chiar la ei acasa. Sfaturile sunt disponibile pe site-ul arcticpentrutine.ro lansat de curand de companie.

“Fiecare dintre noi poate contribui la incetinirea schimbarilor climatice despre care suntem avertizati tot mai des. Si pana si cele mai mici modificari ale obiceiurilor noastre se pot cumula pentru a reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon”, spun reprezentantii Arctic intr-un comunicat de presa.

Uita de stand-by!

Electronicele (televizorul, conexiunea la internet, radio, incarcatorul telefonului mobil) consuma energie chiar si atunci cand nu sunt folosite. Mecanismul de „stand-by“ inseamna un consum de 10 W, adica 85 kW pe an, chiar si pentru aparatele mici.

Din 2010, conform reglementarilor Uniunii Europene, pentru noile electronice si electrocasnice va fi permis un consum de doar 1 W, ceea ce ar duce la un consum anual de 8,5 kW. Asta in conditiile in care, in anul 2000, in cele 15 tari ale UE, din cauza sistemului stand-by, s-au pierdut in total 94 de miliarde de kW (echivalentul consumului a 12 uzine pe baza de energie nucleara sau carbune).

Alege aparatura eficienta!

“Frigiderele, masinile de spalat rufe sau vase, ca si alte aparate electrocasnice pot reprezenta jumatate din nota de plata pentru electricitate a unei locuinte. Aparatura certificata A+ este mai economica”, spun specialistii Arctic.

Inlocuieste modelele vechi!

Un frigider mediu consuma aproximativ 1/5 din totalul de energie folosita intr-o casa si emite anual circa 540 kg de dioxid de carbon. Inlocuind un frigider vechi de 10 ani cu unul nou, din clasa A+, poti reduce consumul de energie cu pana la 45%, adica aproape 600 de euro pe durata vietii aparatului.

Noile frigidere cu un consum redus de energie pot folosi cu pana la 75% mai putina energie decat cele fabricate in urma cu 20 de ani. Un frigider vechi de 10 ani poate consuma dublu, iar unul vechi de 20 de ani, triplu fata de un produs din generatia noua de electrocasnice, precizeaza specialistii de la Arctic.

Scade consumul frigiderului!

Asaza-ti frigiderul intr-un loc rece, niciodata langa calorifer, soba sau in soare (ideal ar fi intr-o incapere neincalzita). Daca se afla intr-o incapere incalzita, consumul lui este mai ridicat.

Economiseste la spalat!

Spala hainele la temperaturi mai mici si uita de prespalare! Lenjeria normala se va curata perfect, iar consumul se va reduce cu 80%. Cuva masinii trebuie sa fie intotdeauna plina. Daca poti, conecteaza masina la sursa de apa calda.

Pastreaza o temperatura moderata in locuinta!

18-20 de grade Celsius sunt suficiente pentru un mediu sanatos in casa – temperatura poate fi chiar mai scazuta in dormitoare si in incaperile neutilizate.

Tine usile inchise, sa se pastreze caldura. Nu lasa caldura pornita cand nu esti acasa. Instaleaza termostate care regleaza temperatura camerei automat.

De exemplu, mai cald ziua, mai rece noaptea sau invers (sistemele de incalzire din casa se numara printre cei mai mari consumatori casnici de energie). Cu fiecare grad pe care-l scazi in camera ta, salvezi sase procente de energie consumate pentru casa.

Foto: grtu.net

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri