Semnalele privind alerta climatica tind sa se multiplice

Semnalele privind alerta climatica au inceput sa se multiplice, informeaza Agentia France-Presse, citata de Mediafax, prezentand zece fenomene care se vor agrava in viitorul apropiat.

Topirea calotei glaciare arctice, care acopera 15 milioane de kilometri patrati, a inceput. Fenomenul ameninta supravietuirea ursilor polari.

Cu cat razele soarelui sunt reflectate mai putin de gheata, cu atat mai mult caldura este absorbita de apa, accelerand topirea. In 2008, pentru prima data, trecerea din nord-vest – de-a lungul Americii – si cea din nord-est – de-a lungul Rusiei – au fost eliberate de gheata mai multe saptamani in timpul verii.

Topirea calotelor glaciare, in special in Groenlanda si Antarctica, contribuie la cresterea nivelului oceanelor. Topirea totala a calotei glaciare din Groenlanda ar conduce la cresterea nivelului oceanelor cu 7 metri, in timp ce topirea calotei antarctice ar creste nivelul oceanului planetar cu peste 70 de metri.

Topirea ghetii de altitudine, in special a celei din Himalaya, ameninta aprovizionarea cu apa a numeroase regiuni, in special in nordul Indiei si in China.

Suprafata ghetarilor din Anzii tropicali s-a diminuat in proportie de 30 – 100% in ultimele trei decenii, iar ghetarii din Pirinei ar putea disparea pana in 2050. 85% din suprafata calotei glaciare care acoperea masivul Kilimandjaro in 1912 disparuse in 2007.

Cresterea nivelului oceanelor este mai rapida decat se estima, dat fiind ca ultimul raport GIEC nu luase in considerare topirea calotelor polare. Expertii ONU estimeaza ca nivelul oceanului planetar ar putea creste cu 18 pana la 59 de centimetri pana la sfarsitul secolului.

Cresterea ar putea depasi un metru, avertizeaza climatologii. State insulare precum Maldive ar fi acoperite de appa daca ipoteza se confirma. Sunt amenintate si regiunile de coasta dens populate, precum cele din Bangladesh, Vietnam si Olanda.

Recifele de corali, care adapostesc o treime din speciile marine de pe planeta, sunt amenintate de cresterea substantelor acide din oceane.
Fenomenele meteorologice extreme au devenit mai frecvente. In anii urmatori vor fi mai multe canicule, inundatii, va ploua mai mult si vor fi secete.

Defrisarea padurilor tropicale, in principal in Amazonia, va conduce la disparitia capacitatilor de stocare a carbonului. In prezent, zona Amazonului recicleaza anual 66 de miliarde de tone de dioxid de carbon.

Prodesul de desertificare se intensifica, mai ales in zona Saharei si in nordul Chinei. Lacul Ciad a pierdut deja 90 la suta din suprafata in ultimele patru decenii.

Eliberarea de metan provenind din terenurile care erau inghetate in permanenta, in zonele nordice, a inceput. Metanul este un gaz cu efect de sera de 25 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon.

Foto: phys.unsw.edu.au

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri