Seceta infometeaza peste 23 milioane de africani

Seceta care continua pentru al cincilea an consecutiv in Africa de Est infometeaza peste 23 milioane de oameni, au avertizat expertii din cadrul agentiei umanitare Oxfam, informeaza Reuters.

Situatia este inrautatita de preturile mari la mancare si conflictele tot mai dese. Cele mai afectate natiuni sunt Kenya, Ethiopia, Somalia si Uganda. De aceea, Oxfam lanseaza un apel pentru deschiderea unui fond umanitar de 9,5 milioane de dolari pentru ajutarea oamenilor din Africa de Est.

Subnutritia depaseste in prezent nivelurile de urgenta in unele regiuni, iar sute de mii de vite valoroase mor infometate.
“Aceasta este cea mai grava criza umanitara pe care Oxfam a pomenit-o in Africa in ultimii 10 ani”, a declarat Paul Smith Lomas, directorul Oxfam din Africa de Est.

Acesta spune ca sezoanele de seceta din Africa de Est s-au inmultit de la una pe deceniu, la mai multe in doi, sau trei ani. “In Wajir, nordul Kenyei, aproximativ 200 de animale moarte au fost gasite recent in jurul unei surse de apa secate”, a spus Lomas.

“Oamenii traiesc cu doi litri de apa pe zi in unele regiuni. Conditiile nu au fost niciodata atat de aspre sau neospitaliere, iar oamenii au nevoie disperata de ajutorul nostru pentru a supravietui”, a mai spus reprezentantul Oxfam.

Aproximativ 3,8 milioane de kenyeni, o zecime din populatia tarii, au nevoie de ajutor de urgenta in special din cauza ca preturile la mancare au crescut la 180% peste media normala.

Unul din sase copii sunt subnutriti in Somalia, iar oamenii din zonele de conflict nu mai au posibilitatea de a cultiva alimente . Jumatate din populatia Africii este afectata, mai precis peste 3,8 milioane de oameni.

In Etiopia, 13,7 milioane de oameni sunt amenintati de foamete severa si au nevoie de ajutoare. Multi dintre acestia vand vite pentru a cumpara alimente, iar fermierii din Uganda au pierdut jumatate dintre culturile lor agricole. Alte state africane afectate sunt Sudan, Djibouti si Tanzania.

Foto: buzzle.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri