Politicieni si oameni de afaceri s-au intalnit miercuri la Helsinki pentru a cauta metode prin care sa curete Marea Baltica, ce a fost poluata intens timp de cateva decenii si este acum un punct central al proiectelor de exploatare petroliera ale Rusiei, transmite Reuters.
Marea Baltica este considerata de organizatorii conferintei una dintre cele mai poluate mari din lume. Statele care marginesc marea inca deverseaza aici ape reziduale si chimicale. Printre substantele toxice se numara si deseuri din agricultura, ce duc la o explozie de alge care sufoca vietuitoarele marine.
Mai mult, traficul pe mare este in crestere. Portul rusesc Ust Luga se extinde in prezent, iar pe aici va trece aproape o cincime din exportul de petrol al Rusiei. Premierul rus Vladimir Putin participa la conferinta Baltic Sea Action Summit (BSAS) de astazi.
"Va dura 25 sau 30 de ani ca bazinul marin sa se refaca. Oamenii trebuie sa realizeze faptul ca nu vom mai ajunge niciodata la mediul de altadata pentru ca aproape 90 de milioane de oameni traiesc la malul marii", a explicat Sampsa Vilhunen, director de programe marine pentru WWF Finlanda (World Wide Fund for Nature). Acesta a aratat ca eficacitatea summitului va fi verificata la reuniunea ministeriala de la Moscova, ce va avea loc in luna mai.
Interesul politic pentru Marea Baltica a crescut, la putin timp pana la startul constructiei conductei Nord Stream. Aceasta va transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia in Germania. Conducta va intra in functiune in anul 2012. Proiectul mai are nevoie doar de acordul autoritatilor de mediu din Finlanda. O decizie in acest sens este asteptata la sfarsitul acestei saptamani.
Foto: portstrategy.com