Scrisoare de pozitie – Padurile in contextul schimbarilor climatice

Reteaua de Actiune pentru Clima Romania lanseaza scrisoarea de pozitie cu tema “Padurile in contextul schimbarilor climatice” cu scopul de a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste problematica schimbarilor climatice si a nevoii de implicare din partea tuturor institutiilor statului pentru a putea preveni sau ameliora efectele devastatoare ale acestui fenomen.

In urma unei analize riguroase cu privire la situatia padurilor in contextul schimbarilor climatice in Romania, expertii din cadrul Retelei de Actiune pentru Clima Romania au ajuns la concluzia ca este nevoie o relatie de colaborare atat intre ministerele competente in acest domeniu, cat si o relatie mai buna intre societeatea civila si institutiile statului.

In acest sens, scrisoarea de pozitie propune o serie de recomandari pentru o strategie de dezvoltare durabila bazata pe un plan de actiuni concret si fezabil. Scrisoarea de pozitie este adresata Guvernului Romaniei, Parlamentului si Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in vederea acordarii unui interes deosebit acestor aspecte in procesul de construire, implementare si promovare a strategiilor nationale de dezvoltare durabila in contextul schimbarilor climatice.

Identificand o serie de probleme majore in ceea ce priveste situatia padurilor in Romania, Reteaua de Actiune pentru Clima Romania solicita Parlamentului si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa intreprinda masuri hotarate pentru modificarea si completarea Codului silvic:

Codul silvic sa includa obligatiile prevazute in Directivele Europene de Mediu (Directiva EU 2001/42/EC, transpusa in legislatia romana prin HG nr. 1076/2004 si cu mentiunile aduse de O.M. 995/2006, care prevede ca amenajamentele silvice au obligatia obtinerii avizului de mediu (cu dezbatere publica), respectarea legislateiei de mediu privind obligativitatea efectuarii evaluarii de mediu la construirea de noi drumuri forestiere si limitarea taierilor rase la 1 hectar, urmand exemplul tarilor europene.

La elaborarea scrisorii de pozitie pe tema “Padurile in contextul schimbarilor climatice” au contribuit Asociația Rhododendron Targu-Mureș, Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia ALMA-RO, toate organizatii neguvernamentale membre ale Retelei de Actiune pentru Clima Romania. Scrisoarea beneficiaza de sustinerea StopCO2.ro.

Scrisoarea de pozitie a fost redactata in cadrul proiectului „Consolidarea Retelei de Actiune pentru Clima Romania”, derulat in parteneriat de Asociatia ALMA-RO, Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia Ecumenica din Romania (AIDRom) si finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare 2006, Componenta 3 – Dezvoltarea sectorului ONG si Educatie Civica.

Obiectivul general al proiectului este de a consolida rolul si activitatea retelei nationale RAC-RO pentru combaterea schimbarilor climatice prin cresterea capacitatii organizationale a retelei, imbunatatirea capacitatii membrilor retelei de a se implica in elaborarea, implementarea si monitorizarea politicilor publice legate de combaterea schimbarilor climatice si educatie, la nivel national si international si cresterea participarii retelei in alte platforme europene de profil.

Foto: ecosapiens.ro

spot_img

Ultimele știri