Schimbarile climatice cresc riscul apartiei conflictelor militare pentru solutionarea efectelor furtunilor violente, a migrarilor in masa si pandemiilor, sustin analistii militari, informeaza New York Times.
Astfel de crize declansate de schimbarile climatice ar putea rasturna guverne, intretine miscarile teroriste sau ar putea destabiliza regiuni intregi, spun analisti si experti de la Pentagon si ai serviciilor de informatii care iau pentru prima data in serios implicatiile schimbarilor climatice de la nivelul securitatii nationale.
Studiile din domeniu arata ca peste 20-30 de ani, regiunile vulnerabile, precum Africa sub-sahariana, Orientul Mijlociu si Asia de Sud si Sud-Est, se vor confrunta cu crize alimentare, ale apei si cu inundatii catastrofice cauzate de schimbarile climatice. Acestea ar putea cere ajutor umanitar american sau raspuns militar.
Un exercitiu al Universitatii pentru Aparare Nationala, patronata de armata, a explorat potentialul impact al inundatiilor distructive din Bangladesh care au trimis sute de mii de refugiati in India, declansandu-se conflicte religioase, raspandindu-se boli contagioase si provocandu-se mari daune infrastructurii.
“Lucrurile se complica foarte repede”, a declarat Amanda J. Dory, deputat care lucreaza cu un grup al Pentagonului pentru a incorpora schimbarile climatice in strategia de securitate nationala.
Pana in prezent, dezbaterile publice si politice pe tema schimbarilor climatice s-au axat pe gasirea de inlocuitori pentru combustibilii fosili, reducerea emisiilor ce contribuie la gazele cu efect de sera si negocierea unui acord global pe teme climatice, dar nu si pe provocarile pe securitate. Acest nou argument ar putea fi dezbatut luna viitoare in Senat cand se ia in discutie legislatia pe clima si energie care a trecut de Camera Reprezentantilor in iunie.
Foto: New York Times