Satelitul european SMOS, specializat in masurarea nivelului de umiditate al solului si a salinitatii oceanelor de pe Terra, a fost lansat cu succes de Agentia Spatiala Europeana (ESA), luni, de la baza spatiala Plessetsk, din Rusia, informeaza AFP, citata de Mediafax.
Radiotelescopului SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) va permite efectuarea unor masuratori la nivel planetar. "Apa din sol si sarea din oceane" reprezinta doua variabile cheie asociate cu circuitul apei pe Terra, avand un impact major asupra meteorologiei si a climatului, au explicat expertii ESA.
In opinia lui Yan Kerr, coordonatorul stiintific al misiunii SMOS, de la Centrul de studii spatiale ale biosferei (CESBIO), incalzirea climei este un "fapt", dar consecintele acestui fapt asupra circuitului apei (precipitatii, evaporare, scurgere, infiltrarea in sol, stocarea) "nu sunt clare", de aici aparand necesitatea de a detine cele mai corecte date posibile, pentru a concepe modele climatice fiabile.
"Disponibilitatea rezervelor de apa are o contributie chiar mai importanta asupra incalzirii climei decat insasi temperatura", se indica in acelasi comunicat. Estimarea rezervelor de apa din sol, din "zona radacinilor" plantelor pana la o adancime de 1-2 metri, este esentiala pentru ameliorarea previziunilor meteorologice si pentru anticiparea riscului de inundatii, seceta sau valuri de caldura.
SMOS va permite alcatuirea unor harti ale umiditatii solurilor, cu o rezolutie medie de 43 de kilometri. De pe orbita sa polara, la o altitudine de 758 de kilometri, satelitul SMOS va scana intreaga suprafata a globului in doar trei zile.
Acest satelit va masura si variatiile nivelului de sare din apele oceanice de suprafata si impactul lor asupra circuitului apei de la suprafata planetei. Comparat cu o imensa scara rulanta oceanica, acest circuit consta in coborarea apelor reci si cu o salinitate mare si urcarea apelor calde spre suprafata, influentand decisiv climatul planetar.
O incetinire a acestui circuit al apelor, care au nevoie de pana la o mie de ani pentru a reveni in punctul de unde au plecat, ar avea influente majore asupra climei planetei.
In medie, oceanele contin 35 de grame de sare pe litru de apa. Cumuland 30 de zile de observatii, SMOS va fi capabil sa detecteze diferentele de salinitate de pana la o zecime de gram dintr-un litru de apa. Datele oferite de SMOS vor fi folositoare atat oamenilor de stiinta si expertilor in meteorologie, cat si industriei agricole, pescuitului si navigatiei.
Cu un cost total de 315 milioane de euro, satelitul SMOS face parte dintr-un program comun de monitorizare a Terrei conceput de ESA si agentiile spatiale franceza (CNES) si spaniola (CDTI). Un prim satelit inclus in acest program, lansat in luna martie, masoara cu precizie gravitatia terestra pentru a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa prevada seismele si sa inteleaga mai bine miscarea curentilor oceanici.
In luna februarie, ESA va lansa cel de-al treilea satelit din acest program, numit Cryosat 2, care va masura grosimea banchizelor polare. Simultam cu satelitul SMOS a fost lansat si mini-satelitului Proba-2, care are misiunea de a testa noi tehnologii spatiale si de a monitoriza activitatea solara.
Foto: satimagingcorp.com